Снимка: БГНЕС
fallback

Комисията за журналистическа етика в печатните медии (председател Алексей Лазаров – зам.-главен редактор на "Капитал", зам.-председател - Валерия Велева – "Труд" и членове Весела Вацева  - Българска асоциация на регионалните медии, Генка Маркова - в. "24 часа" и иконимистът Георги Ганев) настояват лидера на ДПС да даде доказателства, за които намеква в писмото, озаглавено “Браво, Мадам В.”.

Такива изказвания накърняват сериозно доверието в медиите и Комисията прецени, че не може да остави въпроса без последствие, пишат до медиите от етичната комисия.

И предлагат, а и препоръчват на лидера на ДПС и медиите 3 точки:

Oще по темата

1. Предлага на г-н Ахмед Доган в разумен срок да подкрепи с доказателства направените от него твърдения, уличаващи журналисти в действия, уронващи престижа на професията. Комисията обръща внимание, че под “доказателства” следва да се разбира представяне на неоспорими факти, а не мултиплицирането на безадресни твърдения, имащи характера на донос. В случай че такива бъдат показани, Комисията се ангажира да реагира веднага по тях.

2. Предлага на г-н Ахмед Доган да поясни какво влага в пасажа от откритото си писмо: “Но запомни: накрая всеки трябва да си плати сметката. Ще се помоля за теб! Господ да ти е на помощ!”, тъй като от гледна точка на Комисията подобна формулировка съдържа елементи на заплаха.

3. Препоръчва на всички журналисти и медии да не допускат подмяната на същинския дебат в обществото, който е за начините за оздравяване на държавното управление и повишаване на нравствената хигиена на политиците. Разговорът за отношенията между политици и журналисти, разбира се, също е важен, но той не трябва да отклонява вниманието от конкретните подозрения за злоупотреби в случая с “Цанков камък”.

В заключение Комисията смята, че дискусиите, както за нравствените устои на политиката, така и за журналистическия морал, са полезни и оздравителни и следва да продължат до край.

С оглед на това Комисията препоръчва на журналистите в отношенията си с политици да се придържат стриктно към правилата на Етичния кодекс на българските медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

джиджи

преди 14 години

пийнал някоя ракийка в повече и станал ербап...

99

1981

преди 14 години

evala dogane...nomer edno si brat4etomi...koi kvo iska da kazva...ti si znae6 rabotata...mai4kai gi tezi pomqri..kato spqt takae

98

Анонимен

преди 14 години

Това на снимката е най-сериозния ПОЛИТИК, само Доган и ДПС!

fallback