Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

97% от българите смятат, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред ЕС, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия.

Това показва национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

То беше представено на пресконференция на инициативен комитет „България – свободна от ГМО“ във вторник, ден преди окончателното гласуване на второ четене на промените в Закона за ГМО.

Изследването е проведено между 5 и 12 март в 86 населени места в страната сред 1214 души.

Общо 80% от респондентите са информирани за обсъжданите промени в Закона за ГМО, като 14% следят темата в подробности.

Инициативният комитет на кампания „България – свободна от ГМО“ организира поредни национални протести в осем града в страната. Времето и мястото им:

- София – от 8.30 до 14.00 часа в градинката между Народното събрание и СУ;
- Пловдив – от 12.00 до 13.30 часа пред общината;
- Велико Търново – от 12.00 до 13.30 часа пред общината;
- Варна – (непотвърден) 16:30 ч. – 18:00 ч. На площад „Независимост“ (до шадраваните);
- Русе – от 17.00 часа се организира шествие от „Вазата“;
- Плевен – от 11.00 до 12.00 часа пред театър „Иван Радоев“;
- Рудозем – от 17.00 до 18.00 часа пред читалище „Христо Ботев“;
- Кюстендил – от 12.00 до 13.00 часа пред „Арката“.

От кампания „България – свободна от ГМО“ представиха декларация, която ще бъде връчена в сряда на председателя и народните представители на 41-вото Народно събрание.

„На път е да бъде приет закон с много пробойни“, пише в декларацията.

Организаторите на протеста повтарят исканията си, които, въпреки многобройните обещания за рестриктивен закон, до момента не са залегнали в законопроекта.

Сред исканията на природозащитните са законът да формулира ясна и конкретна забрана за освобождаване в околната среда и пускане на пазара на всякакви генетично модифицирани хибриди, получени от традиционните български култури.

Според природозащитниците в чл. 80 да бъде категорично и ясно разписана забрана за освобождаване на ГМО в околната среда и отглеждане на ГМО в защитени територии от Натура 2000 и на отстоявания от границата им на 30 км, без допълнителни неясни препратки към други разпоредби от закона.

Екоактивистите настояват адекватно да бъде преформулиран чл. 134 и свързаният с него чл. 143 съобразно последните корекции на чл. 80. Санкциите трябва да обхващат всяко лице, което отглежда или освобождава ГМО в околната среда в нарушение на забраната по чл. 80.

Декларацията се подкрепя от Инициативен граждански комитет, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Българска асоциация на фермерите, Българска Асоциация Биопродукти, Сдружение „Редки местни породи“, Асоциация „Български пипер“, Фермер.БГ, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Варна, Информационен портал Farmer.bg, Гилдия на главните готвачи – България, Българска асоциация на пенсионерите, Коалиция „За да остане природа в България“.

************

Войната срещу ГМО в цифри:

От датата на гласуване в парламента на първо четене на закона за ГМО (13 януари 2010 г.) до днес, 16 март 2010:

Oще по темата

За 2 месеца в София са проведени 5 протестни митинга. За същия период митинги са проведени във всички по-големи градове в старната – Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, Бургас и др.

Изпратени са до премиера ни 2 000 картички, повечето рисувани от деца.

Изпратени са до председателя на Европейския парламент 3 000 картички, повечето рисувани от деца.

Във Фейсбук до момента има регистрирани 27 групи против ГМО. Общо регистрирани в тях са 53 720 души, като някои участват в по няколко групи.

Петицията срещу промените в Закона за ГМО в интернет е подписана от 17 426 души.

На хартия са събрани отделно около 5 000 подписа от Варна, над 1 000 подписа от Благоевград, 200 подписа от Плевен и др.

В момента интернет търсачката Google при търсене на думата „ГМО“ генерира около 1 000 000 отговора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Евгени

преди 14 години

Ей, празнодумци, колко от вас излязоха и подкрепиха анти-ГМО проявите? Докато си гледахте удобството малцина протестираха в студа за да имате и вие шанс да оцелеете в месомелачката наречена ГМО.

41

Владимир

преди 14 години

Защо една грешка (или престъпление) трябва да се приеме като основание за неговото повторение? Какво значение има какво е прието през 70-те , 80-те или през 5 в. пр.Хр.? По света има лаборатории, които получават финансиране за да си провеждат експериментите. Защо трябва да продължават да тестват тези *** върху нас и близките ни и ние да го одобряваме за да не изглеждаме "назадничави", за да не си помисли някой, че сме против хората, които уж знаят "за К'ВО става въпрос"

40

Сиганин

преди 14 години

Псевдо еколозите знаят от края на 80-тте години,че МОНСАНТО предлага за разспространение хормона за повишаване млеконадоя на кравите.Протестите са били вяли,и в края на краищата,хормона е приет за употреба.Що не реваха тогава,а?Да ревеш срещу ГМО е модно,даже и хабер да си нямаш за к'во става въпрос

fallback