Снимка: БГНЕС
fallback

Няма кой знае колко алтернативи на идеята за увеличаване на здравната вноска, обясни пред Народното събрание финансовият министър Симеон Дянков.

Всъщност той представи само една – държавните служители също да започнат да плащат здравни вноски, защото в момента са освободени от тях.

Сумата, която ще влезе в бюджета, е сходна с тази, която би дошла от увеличаването на здравната вноска от 8 на 10%, или по разчети на финансовото министерство – около 296 милиона лева.

Това не е решение, твърдят от БСП. Сергей Станишев смята, че по този начин тежестта на кризата отново се прехвърля върху хората.

Соцлидерът върна вечното обвинение на новите управляващи към тройната коалиция с репликата, че има пари за здраве – 860 милиона лева, събрани в резерва от хората, и то по време на предишния мандат.

БСП предлага да бъдат деблокирани 450 милиона от тях и здравната вноска да остане 8%.

На въпроса защо държавните служители не плащат осигуровки – отговорът на Станишев беше лаконичен: „Дългосрочна политика на държавата”.

Срещу вдигането на „данък здраве” се обявиха и партньорите от „Синята коалиция”. Мартин Димитров е убеден, че частният сектор няма да може да плати тези пари и това ще задълбочи кризата.

Финансовият министър обаче е убеден, че ако няма изненади, ще започнем да излизаме от кризата през април тази година.

„Данните за януари дават плах оптимизъм”, заяви пред народните представители Симеон Дянков. За първи път от октомври миналата година спадът на промишлената продукция е минимален – под 1%. В следващите месеци тя ще излезе на малък плюс.

Дянков призна, че през първите месеци на 2010 година има голям дефицит. Той обаче се дължи на ударното връщане на ДДС на бизнеса, което било борч на предишното правителство.

Другата причина е оптимизацията в администрацията. Платени са повече пари за заплати не защото са увеличени, а защото при съкращаването на хора се изплащат по няколко възнаграждения наведнъж, обясни министърът.

Симеон Дянков е убеден, че бюджет 2010 е добър. Той твърди, че се изпълнява по план и ще продължи така.

В средата на годината е възможно преразглеждане, защото тогава ще е ясно каква част от прогнозите на анализаторите се сбъдват. „По време на криза са възможни изненади”, застрахова се отсега Дянков и допълни, че се надява да са положителни.

В противен случай всички трябвало да „запретнем ръкави за доброто на България”. Правителството е решено да не допусне кризата в Гърция, увери още вицепремиерът.

След като приключи изказването си пред българските депутати, Дянков побърза да излезе от залата, защото му предстои пътуване в Брюксел.

С този аргумент той отказа да отговаря на въпроси по скандала с президента Георги Първанов и готвения импийчмънт.

Докато излизаше от сградата на парламента подхвърли само, че не съжалява за срещата си с президента и че не е знаел, че го записват.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

482

Патриот

преди 14 години

Това ли са ви антикризисните мерки ??? Да бръкнете в джоба на хората , до кога ще търпим тоя Дянков ??? Нали замразихте заплатите, или това означава че само нагоре не може, а надолу може ?? Дянков обърка бюджета, нека да си плати той защо пак ние да плащаме ??? Бойко Борисов кого плаши с тази оставка, нека я хвърли, да видим кой ще гласува пак за него, лично аз никога няма да повторя тази грешка.Другата смешка е за компенсациите за МВР, с какво питам те са повече от другите (военни,съдебна власт и др.) или защото станаха непослушни и стачкуват, а докога другите ще търпят ??? Ще дойдат следващите избори и тогава ще ви благодарим подобаващо .....

481

Анонимен

преди 14 години

Точно начинът по които се прави в момента е безсмислен. Излиза, че тези пари изобщо не са отчислени, съответно ги няма.

480

служ..

преди 14 години

БРАВО!

fallback