Поп, кмет и мюфтия в "Ганкиното кафене". Снимка: БГНЕС
fallback

Трети март в Кърджали събра на една маса за празнично кафе отец Петър Гарена, районният мюфтия Бейхан Мехмед и кмета Хасан Азис.

"На този ден черпя с кафе кмета и мюфтията в знак, че празниците ни събират, независимо от историческата им обремененост. Нарочно го пием в такова народно кафене, на открито, а не в някое претенциозно. Смятам, че този празник е на всички. И както е било по време на освободителната война – в нея са участвали, независимо от пол, вяра и народност всички, които са обичали това отечество", обяви свещеникът.

Oще по темата

"Това е традиционното ни кафе в Ганковото кафене, така сме го нарекли заради характера му, в него всеки ден се събират българи, турци, българомохамедани. Националният празник е денят, който отново ни събира всички на едно място", присъедини се и градоначалникът Азис. 

"„Аз съм новобранец, ще се уча от тях, идвам с чисти намерения. Всяка религия цени щастието, социалната хармония и моята идея е същата като тяхната – да бъдем единни и в празник, и в делник", каза на свой ред младият мюсюлмански духовник.

"Това е празникът на Освобождението ни, но и на обединението ни. Ако някой не обича мястото, където се е родил, майката, която го е откърмила, пък била тя и циганка, той не е човек", отсече поп Гарена.

Преди празничното кафе тримата се включиха в общоградските тържества за трети март пред Паметника на освободителите в Кърджали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

407

един българин

преди 14 години

До: номер 443И какво значение има? Нали са били великите пра-българи? Дето някои лъжепатриоти се бият по гърдите колко били велики? И че били иранци-миранци, арийци-марийци?И като сме били християнска страна - каква полза? Масовите екзекуции по времето на процесите срещу богомилите при цар Борил по времето на християнска България също са били много цивилизовани, няма що!С тия теории само се въртим в кръг :-(

406

Yenicari

преди 14 години

Можеше на трима кюрди един турчин, ако не беше Мощната Турска Армия да разрежда кюрдските плевели.

405

Анонимен

преди 14 години

По времето на Хан Крум България още не е била християнска страна.

fallback