Поп, кмет и мюфтия в "Ганкиното кафене". Снимка: БГНЕС

Трети март в Кърджали събра на една маса за празнично кафе отец Петър Гарена, районният мюфтия Бейхан Мехмед и кмета Хасан Азис.

"На този ден черпя с кафе кмета и мюфтията в знак, че празниците ни събират, независимо от историческата им обремененост. Нарочно го пием в такова народно кафене, на открито, а не в някое претенциозно. Смятам, че този празник е на всички. И както е било по време на освободителната война – в нея са участвали, независимо от пол, вяра и народност всички, които са обичали това отечество", обяви свещеникът.

Още по темата

"Това е традиционното ни кафе в Ганковото кафене, така сме го нарекли заради характера му, в него всеки ден се събират българи, турци, българомохамедани. Националният празник е денят, който отново ни събира всички на едно място", присъедини се и градоначалникът Азис. 

"„Аз съм новобранец, ще се уча от тях, идвам с чисти намерения. Всяка религия цени щастието, социалната хармония и моята идея е същата като тяхната – да бъдем единни и в празник, и в делник", каза на свой ред младият мюсюлмански духовник.

"Това е празникът на Освобождението ни, но и на обединението ни. Ако някой не обича мястото, където се е родил, майката, която го е откърмила, пък била тя и циганка, той не е човек", отсече поп Гарена.

Преди празничното кафе тримата се включиха в общоградските тържества за трети март пред Паметника на освободителите в Кърджали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase