Снимка: БГНЕС
fallback

Подаването на данъчните декларации за доходи на физическите лица, както и през миналата година, се извършва в периода от началото на годината до 30 април в офисите на Националната агенция за приходите (НАП). Декларациите може да се подадат и по пощата, а образец за попълване да се изтегли чрез интернет. Самата декларация се състои от основна част и приложения, като приложенията се попълват (или не) в зависимост от вида доходи на лицата.

Изплащането на данъците се извършва в същия срок. Гражданите, които подадат декларации и платят съответните данъци до 10 февруари ще ползват, както и миналата година, 5% отстъпка от размера на данъка. Подалите декларации по интернет чрез електронен подпис ще имат отстъпка от размера на данъка до 30 април (ползва се само един вид отстъпка).

Плащането на данъците и осигурителните вноски се извършва по банков път, с пощенски запис за плащане към държавния бюджет или по интернет. При плащането на данък върху доходите на физическо лице в банкови гишета в офисите на НАП не се заплаща такса за банково обслужване.

Тази година, за разликата от миналата, в данъчните декларации ще се попълват и получени и (или) предоставени заеми от и на физически лица, когато техният общ размер надхвърля 10 хил. лв. и към 31 декември 2009 г. част от тях са непогасени.

Когато дадено физическо лице отговаря на условията за деклариране на заеми от други лица, то трябва да попълни и подаде данъчна декларация, дори да няма никакви други видове доходи за деклариране.

Повече подробности

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

бг

преди 14 години

деbилни исках да кажа - дее.ба и цензурата

8

бг

преди 14 години

поне да са писарушки! - много от тях са неграмотни!(а вероятно и длни)

7

me

преди 14 години

добре, но какво става, когато човек е бил добросъвестен и си е плащал всеки месец данъците и на края на годината не дължи никакви данъци - не е ли честно да му върнат 5% от платените данъци, защо в тази държава добросъвестността, точността и коректността не се поощряват по никакъв начин

fallback