Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бившият кмет на Дулово Митхат Табаков и бившият общински съветник Гюнай Сефер нагазиха надълбоко, след като главният прокурор поиска имунитетите им за източване на милиони левове от бюджета.

Оказва се, че настоящите депутати от ДПС „градили“ път и „ремонтирали“ ВиК мрежата в града за близо 30 млн. лв., които потънали в джобовете им.

От прокуратурата съобщиха, че двамата са разследвани заради договор за обществена поръчка с пари на „Публични инвестиционни проекти" ЕАД, сключен от Митхат Табаков и фирмата на Гюнай Сефер „Гелиг" ЕООД, за изграждане и ремонт на 7 км път между Силистра и Шумен.

Табаков е разследван и за подкупи в размер на над 1 300 000 лв., както и за присвояване на 28 млн. лв., отпуснати по европроекти за изграждане на ВиК мрежа на Дулово.

Като цяло след двете обществени поръчки са построени едва 1,7 км, като пътят на места е без дренажи, няма канавка, а широчината му се стеснява под 6 метра.

Още по темата

Средствата, изплатени за тези проекти, са от републиканския бюджет, затова и деянието е квалифицирано като измама.

Назначена е експертиза, която да уточни точното състояние на пътя.

Според документите, внесени от главния прокурор, разследващите са установили, че са отчетени и платени голям обем от строително-ремонтни работи, които реално не са извършени.

Парите пък били внасяни в лични разплащателни сметки на Митхат Табаков, които не били декларирани пред Сметната палата.

По случая се работи от 15 април 2009 г., допълниха от ВКП.

Гюнай Сефер и Митхат Табаков вече обявиха, че се отказват от депутатския си имунитет.

"Ако имунитетът е пречка, нека да образуват дело, нека да се започне разследване, ще окажа пълно съдействие и да се види за какво става въпрос; но като мине делото, тогава какво ще се
случи, ако не съм виновен", попита Митхат Табаков.

Той твърди, че все още не знае подробности за обвиненията срещу него.

"Ще се запозная с обстоятелствата, като се върна в София", каза още Табаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase