Снимка: БГНЕС

"Факт е, че за политиката за защита на потребителите не се отделят пари. Значи никой не го е грижа", каза досегашният еврокомисар по защита на потребителите Меглена Кунева по време на форум "Училище за потребители".

"Когато се борим и знаем правата си на потребители, трябва да има и държавна политика, която да ги защитава", добави тя.

До края на тази година Меглена Кунева ще предложи обща форма на оплакванията на потребителите срещу доставчици на услуги, стоки и др.

По този начин ще се види процентът на българските потребители, съотносими към потребителите от другите страни.

"Две години правим потребителски индекс, но тези изследвания не се ползват, за да се прави потребителска и икономическа политика. В България все още не е направено изследване как законът се отразява на обществото и какви промени са необходими.

Вътрешният пазар все още има липсващи връзки. Когато се говори за вътрешен пазар обикновено се има предвид производителите и търговците, но не и потребителите", заяви Кунева.

По време на форума директорът на дирекция "Защита на потребителите“ в МИЕТ каза, че българският потребител още помни Лукановата зима и в света няма държава, която за 12 години да промени манталитета на хората.

Според Меглена Кунева за защита на потребители в интернет е необходимо да има справедлива маркетингова практика, да има защита на личните данни и получателите да получат по-справедлив достъп до информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase