Снимка: borilski.blog.bg
fallback

Върховният касационен съд ще се произнесе окончателно по делото за  убийството на Мартин Борилски в Париж.

Студентът по право беше убит преди девет години в апартамента си в Париж, а разследващите откриха по тялото му повече от 90 прободни рани.

Съдът ще заседава днес по протест на Апелативната прокуратура във Велико Търново, с който се иска връщане на делото за ново разглеждане.

На първите две инстанции подсъдимите по делото Георги Желязков и Стоян Стоичков бяха оправдани.

Трагедията:

На 20 юли 2000 г. 24-годишният български студент по право Мартин Борилски е намерен мъртъв в парижкото си жилище на улица „Льо Курб”.

Полицията открива трупа на младежа коленичил до леглото. Ръцете му са вързани с ръкавите на пуловер.

По тялото на Борилски са преброени 93 удара с нож (за рязане на хартия), а лицевите му кости са смазани с тъп предмет (гира).

Разследването:

Разследването, водено от френските следователи, позволява да бъдат идентифицирани двама заподозрени: Георги Желязков, роден на 6 май 1979 г. в София, и Стоян Стоичков, по прякор Барона, роден през 1980 г. във Варна.

Основните доказателства, иззети от местопрестъплението, са косми, намерени в ръцете на трупа, окървавени джинси и панталон на Желязков, в чийто заден джоб е кредитната карта на Мартин, фасове от цигари.

Генетичната експертиза открива ДНК следи от жертвата и от още трима мъже – Желязков, Стоичков и хазаина на Мартин – Себастиан Проази.

ДНК на Желязков е открита под ноктите на жертвата.

Френските магистрати, работещи по случая, посещават на два пъти България (от 22 до 28 септември 2001 и от 9 до 13 декември 2002 г.) в рамките на две следствени поръчки с оглед разпитването на уличените.

Тогава двамата не дават никакви обяснения. Желязков твърди, че се страхува, но не казва от кого. Стоичков следва същото поведение.

Българското правосъдие започва дело в съответствие с доказателствата и данните, които са му предоставени от френското правосъдие.

Обвинителният акт настоява за максимална присъда лишаване от свобода от 15 до 20 г., но до момента правораздавателната система буксува.

Всички факти по делото "Борилски"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

преди 15 години

Както Саркози измъкна медицинските сестри от Либия, така трябва да изпрати спец-части да депортират убийците на Борилски, за да бъдат съдени от справедлив съд във Франция.

58

преди 15 години

Една орда става държава,когато има закони.Ние нямаме държава,защото законите са хвърчащи писания,които не се прилагат.Правосъдието решава по шуро-баджанашки принцип.Важни са и кой колко може да плати.Справка-делата срещу Барети,Зелки,Злата,Борилски,Ставински и много други.Защо не закрият измислената държава България?

57

Мира

преди 15 години

Снощи гледах документалния филм на REstart,в който е очевадно доказана вината на двамата престъпника.Френската криминална бригада си е свършила перфектно и професионално работата - събрала е перфектни улики,разследването е доказало мотив,установила е абсолютно всичко свързано с извършеното зверско убийство.Безспорният доказателствен материал ясно насочва към двамата и според мен,няма съд в света,който да не ги осъди и да им даде най-тежкото наказание,според съответния закон.Да,ама не и у нас!Българското правосъдие е най-корумпираното,най-безхаберното.Би трябвало да се изчисти от всички ***,които се грижат само за собствените си интереси и не им пука за ред,закон,правосъдие,а всички ние ги храним с нашите трудно изкарани пари.Има ли осъден голям престъпник?Тези,които са уличени и арестувани,ту се разболяват,ту изчезват улики и в крайна сметка отново са на улицата,защото имат пари и си купуват всичко. В затвора отиват тези,които са последната дупка на кавала или тези,които искат да се покрият за известно време.Даже и гражданските дела се мотаят с десетилетия,та забравяш за що е идело реч.А ние си пишем в нета,мърморим под нос и нищо не предприемаме.Защото тук няма гражданско общество,нямаме съзнание и самочувствие,за да си търсим правата.

fallback