В България освен газова криза януари развихри и криза на протестите.

Родното недоволство измести фокуса от ледената зима и замръзналите радиатори и се раздели на две вълни.

Едната реално се събра пред парламента на 14 януари. И бе разпръсната безцеремонно след заповед на софийския кмет Бойко Борисов за незабавно прекъсване на протеста.

Вялото присъствие в следващите дни на площада пред Народното събрание задуши и малкото неукрепнал ентусиазъм на шепата дръзнали да отстояват исканията си докрай.

Другата вълна се събра в Мрежата, където всъщност бе организиран протестът.

Какви са настроенията за днешния протест?

Хората пак се разделиха на две части: такива, които и днес не губят вяра и са на площада, и други – които не виждат смисъл нито в протестите, нито в държавата.

Ето и малка извадка от коментарите в Dnes.bg:

(От: boristodorov56):

Обединени блогъри за наша България

 Ние, група блогъри от различни градове в България, се обединяваме около каузата на протестиращите групи в страната ни. Ние заставаме с имената си зад следните искания:

 - Настояваме институциите да поемат политическата отговорност за масовите побоища в София. Ако министър Михаил Миков и членовете на правителството имат съвест, очакваме оставките им.

- Настояваме за незабавни мерки срещу тоталната корупция, която разяжда страната ни и влошава живота на българите. Настояваме за прозрачност.

- Настояваме за спешни и категорични мерки по въпроса с образователната и здравната реформа в България.

- Настояваме институциите да започнат да отговарят за действията си пред гражданите на България. Настояваме за пряко гражданско участие и контрол при вземането на важни решения.

Ще ви чакаме на протестите! Доведете и приятели!


 (От: Анонимен):

Невероятна декларация! С две ръце подкрепям написаното - Велико народно събрание, нова конституция, двукамарен парламент, силно гражданско общество, правителство, подчинено на интересите на народа, край на депутатските имунитети и привилегии, по-малък брой депутати, мандатност в съдебната система за всички длъжности, мажоритарни системи, адекватни данъци и санкции!

Ако всичко се направи, на никой няма да му се иска да протестира, защото ще знае, че държавата работи и всичко зависи от него самия, т.е. да ходи на работа и да живее спокойно и достойно със семейството си, а не само да се чувства като роб.

(От: Някой):

Аман от "протестиращи"!!!

(От: В. Б):

Българино, за нищо не ставаш, ако е за някоя глупост, тук щяха да се изпишат 4.5 страници... Ние заслужено си носим кръста, ако е в друга държава, досега нещата да се бяха оправили.


(От: Анонимен):

Държавата се изчерпа, какво протестирате? Няма смисъл. Корупцията е толкова масово явление, че никой няма пръста да си мръдне да я потуши. Не може никой да гласува затвор против себе си. Спасявайте си кожите поединично в чужбина, по-умните вече го сториха. Както са казали – всички за един, всеки за себе си.

(От: червената мухоморка):

Да гласуваме значи! Ми добре! За ГОЛЯМОТО ЗЛО, Доган и БСП ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ! Правилно! А за кой? Ами за по-малкото ЗЛО! А кое е това по-малко зло? Мълчание! Трябва, значи, сам да се сетиш! Сигурно това са ДРУГИТЕ!? И кои са те? Ами ГЕРБ, нали така... Хм, ГЕРБ значи! Оня деполитизирания кмет, дето... Други? Ми Атака! Ония с хапчетата и 4 км!Други? Ковачки! Аха! Яне Янев! Тъй! Ами има земеделци, таквоз... Тях ги махни! Други!!! ВМРО! Мооооооля? Ми остава СДС! И ДСБ, естествено! ДСБ!?!?!? Костов ли бе, човек? Ами да, той Костов е ГОЛЯМ ПОЛИТИК, има опит, знае как се управлява, той... Чакай, чакай, за Костов ли е цялата работа, че нещо не вдявам!? Значи, преоблякъл се Алия, огледал се - пак в тия! Мерси! Предпочитам да почакам! И без това в чакането ИМАМЕ ОПИТ! :(

(От: Astarot):

С цялото ми уважение към хората, които жертват време, средства, а и здравето си, тези протести са напълно безсмислени и безцелни. Всички искаме да се махне това правителство, което е безпрецедентно корумпирано дори за България. Нагледахме се на толкова наглости последните 4 години, че направо претръпнахме. Пример е Р.Овч. който досега трябваше да излежава 3 последователни присъди, а вместо това все още е депутат и участва в какви ли не комисии. Ако имаше истинско гражданско общество, още тогава щеше да има хора обсаждащи парламента, а след това и съдебните зали, оказващи натиск, мръсната дърта комунистическа свиня, да е някъде, където околният свят се вижда през решетки. Вместо това, обратно на всякаква логика, един проблем на прогниващото ни общество и възпитание, се превърна в политически. А именно пияни младежи убиха друг пиян младеж. Кого точно шокира това, не знам.
Тъжната истина е, че дори по някакво чудо парламента и кабинета да подадат моментално оставки и да се свикат предсрочни избори, БЪЛГАРИЯ НЯМА АЛТЕРНАТИВА. По-голямата част от политиците са корумпирани и зависими от сивата икономика, а тези които не са, бързо биват асимилирани от масата. И в крайна сметка сме в същото блато. Така е било през всичките тези 20 години. Актьорите се менят, сериалът и сценаристите остават същите. Така и ще си остане, докато народът не вникне в сърцевината на проблемите и в това, че решенията на проблемите тръгват от нас, а не от 240 тикви в една сграда. И тук е трудният момент за българина. Да измислиш нещо креативно, а не деструктивно. Всеки вика и пише "Да избием този и онзи...", а никой не казва "Защо не решим този проблем по следния начин...". И ако тези студенти, които са бъдещето на България в политически, икономически и какъвто и да е аспект, прекарат времето си в намиране на решения на проблемите, вместо диви кючеци в общежитията, може би тази държава има някакъв шанс.


(От: Някойси):

Отново да сте живи и здрави всички, а ако нищо не стане, защото на площада сме малко, не искам после да чувам оплаквания от вас!

----------------------------------------- 

*Манастирът тесен за мойта душа е...

(Из стихотворението "Левски" на Иван Вазов от цикъла "Епопея на забравените")

Протестът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase