Протестът в снимки

“Мишките от парламента избягаха, но ние няма да избягаме”, зовяха разгневени студенти пред празната сграда на Народното събрание.

Плакати “Държавата гние, проблемът сте вие”, “Писна ни”, “Сигурност и бъдеще в България”, “Колко още трябва да умрат, за да ни чуете” заляха площада пред Парламента.

Над 1000 студенти и еколози и още десетки граждани се включиха в гражданския протест, стоейки в проливния дъжд, изсипал се над София.

“Ние сме тук, а те къде са? След като са във ваканция, остава на първия им работен ден – 14 януари, да ги обсaдим отново и този път да ги изритаме от там”, крещяха протестиращи.

Те запазиха минута мълчание в памет на убития техен колега Стоян Балтов, която завърши с всеобщо изпълнение на националния химн.

“Младите хора са умни и виждат. Аз бях два пъти в Студентски град при своите деца – един път при големия син, втори път при Стоян. Разберете хора, там е мизерия”, проплака майката на убития Стоян, докато студенти внасяха декларацията си в деловодството на Народното събрание.

А в нея се настоява за държава без корупция, за изготвянето в 30-дневен срок на законопроект за студентските градчета, а и незабавно преустановяване на реституцията и приватизацията в тях.

“Младите хора считат, че не закон за студентските градчета е най-важното да се прави сега, а прилагането на действащите нормативни документи", обади се председателят на парламента Георги Пирински и допълни, че има достатъчно законодателни норми, които трябва да се изпълняват.

"Почуствахме, че има разбиране към нашите проблеми, държавните институции са съгласни с нас, но не очакваме само срещи и дискусии, а действия час по-скоро“, надигна глас един от организаторите на протеста Кънчо Драгнев.

А иначе протестът тръгна в 11 часа от спортната зала “Христо Ботев”, присъедини се и голяма група студенти от Пловдив.

“Държавата нехае за всички свои студенти, не само за тези в София”, отбелязаха младите хора от града под тепетата.

Минаха покрай сградата на УНСС, Техническия университет, Биологическия факултет, УАСГ и Софийския университет, скандирайки “Елате с нас, протестът е за вас” и “Колеги, стига апатия, стига амнезия”.

На няколко пъти пяха националния химн, което предизвика бурни овации от минувачите и усмивките им, в знак на съпричастност.

Дойдоха, скандираха и около 16 часа започнаха да напускат площада, насочиха се към сградата на Софийския университет, където да обсъдят бъдещите си действия, а и да изпият по един чай.

Протестът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase