"Атака" успя да издейства отлагане на строежа на втората джамия в София.
Това стана след среща на Волен Сидеров и компания с главния архитект на столицата Петър Диков.

Националистите настояха да им се предостави цялата история по закупуването на имота в кв. "Малинова долина", отреден за Ислямски център за образователна, социална и административна дейност.

"Заради това им искане проектът за изграждане на ислямския център ще се забави и отложи на този етап", обяви Диков.

Главният архитект призна, че вече има постъпило официално искане за виза за изграждането на такъв център, но не и за молитвен храм.

"Искаме да проверим има ли нарушения при включването на въпросния имот в градоустройствения план, както и да проследим цялата хронология на закупуването му първоначално от частни лица, впоследствие от Мюфтийството и ако открием нередности, ще сезираме веднага прокуратурата и другите компетентни органи", каза на свой ред Сидеров.

По думите му исканията за такива центрове се правят от външни ислямистки сили, които се опитват да покажат по този начин, че България е мюсюлманска страна.

Според националистите, макар имотът да е частен, става дума за проблем, свързан с националната идентичност.

"Затова е нужно провеждането на референдум сред столичани за изграждането на центъра", смятат от "Атака".

Сагата с джамията в столицата се разрази след срещата на столичния кмет с главния мюфтия Мустафа Хаджи, който обяви, че има съгласието на Борисов за изграждането на втори мюсюлмански молитвен дом в столицата.

Впоследствие от мюфтийството обявиха, че настояват джамията да е пететажна, въпреки решението на архитектите, че теренът в местността не позволява по-голям градеж от три етажа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase