"Срещу Татяна Дончева не е имало подписка, а обръщение, в което служителите на ДАНС са искали да защитят авторитета на агенцията", обяви отстраненият зам.-шеф на ФБР-БГ Иван Драшков.

"Искахме да защитим ДАНС от опита да бъде вкарана в политически интриги. Това беше обръщение, изготвено съгласно всички нормативи. То не е публикувано в медиите, а е изпратено до държавните ръководители като една сигнална функция. В него няма искания или политически мотиви", допълни той.

Драшков бе категоричен, че по време на работата му с ДАНС не му е оказван натиск.

"Не съм осъществявал чадър нито над ДПС, нито над никой", категоричен бе той.

Бившият зам.-председател на ДАНС бе категоричен, че не е разрешавал никакво подслушване на журналисти и обясни, че "Лиана" не е била разработка на бившата Националната служба "Сигурност", а от там е поискана само помощ за тази разработка.

Според него шефът на ДАНС Петко Сертов трябва да отговори на въпроса: "Има ли място Алексей Петров в службата".

"Процесът по освобождаването ми не беше за ден-два. В ДАНС се случиха събития, които нагнетиха цялата обстановка", каза още той.

"Не съм извършил нещо, което да нарушава морала или служебните ми задължения", добави Драшков, след като 3-членен състав на ВАС отложи делото по жалбата срещу уволнението му.

На следващото заседание защитата е поискала да бъдат изискани документи като веществени доказателства в защита на Драшков.

"На много хора съм обиден, но не искам по-конкретно да посочвам, защото това е един процес, в който волю или неволю участват повече хора. Не считам, че има причина, за която да бъда освободен", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase