От 1989 г. до края на 2007 г. са построени общо 323 джамии. Снимка: Булфото
fallback

Главното мюфтийство иска да построи поне 5-етажна джамия в столичния квартал "Малинова долина", обяви говорителят на мюсюлманското вероизповедание Хюсеин Хафъзов.

В момента Главното мюфтийство има закупени 27 дка земя, от които 7 дка са отчуждени в обществена полза.

Според скиците на района, от 20-те дка могат да се застроят 60%, като допустимите етажи са 3.

"Нашето желание е те да бъдат поне 5", заяви Хафъзов.

Категоричното мнение на Главното мюфтийство е всичките сгради да бъдат по-високи от предварително разрешените.

Според изготвения проект в "Малинова долина" трябва да изникнат джамия, библиотека, сграда за Висш ислямски институт, мъжко и женско общежитие, административни помещения и вероятно закрити търговски площи.

"Един от проблемите, заради който отидохме при Бойко Борисов, беше, че документацията, която сме внесли в район "Студентски", е била прехвърлена в Столичната община", заяви още Хафъзов.

Според него действията на районния кмет "не са редни и нормални в такива случаи".

Главният мюфтия вече поиска от Борисов одобрението за стартирането на проекта, въпреки че идеята предизвика истинска вълна от недоволство в квартала и цялата страна.

Идеята за строителството на мюсюлманския център бе лансирана още през 2001 г. на форум на организацията "Ислямска конференция“.

Тогава председателят на Висшия мюсюлмански съвет и настоящ главен мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че софийската джамия е недостатъчна за нуждите на столичните мюсюлмани, голяма част от които са пришълци от страната.

Според статистиката на Главното мюфтийство броят на мюсюлманските храмове у нас е 1457, като 1217 от тях са джамии, а месчитите (малки молитвени домове - бел. ред.) са 240.

Данните им сочат, че общият брой на мюсюлманите в страната е 1,5 млн., въпреки, че НСИ ги отброи на 900 хиляди.

От 1989 г. до края на 2007 г. са построени общо 323 джамии.

"Преди 100 г. джамиите са били 3000", заяви Хафъзов.

У нас на 2700 християни се пада 1 църква, а на 2700 мюсюлмани се падат 3 джамии. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

449

вярваща

преди 11 години

Няма да е почтенно пред паметта на загиналите българи за съхранение на вяра и отечество . Няма да е достойно пред Бога да сме за вяра която подстрекава към унищожение на хора и убииство. Няма да е почтенно пред кръщението ни, че ще сме достойни християни и ще устояваме и работим за християнството в името на Исус затуй нека се противопоставим срещу поредната джамия върху български столици. Бог да даде разум и достатъчно мъдрост на децата си за съхранение на духа християнски

448

Объркан

преди 11 години

Ще ме прощавате, но не знам да вярвам ли, да не вярвам ли?!?Мюфтийството има скица за проектиране, но защо да спазва законно зададените параметри в нея, като може да си внесе за одобрение какъвто си иска проект?Кметът на район Студентски прехвърля проектната документация в Столична община, но Хафъзов твърди, че действията му "не са редни и нормални в такива случаи", а Вие сте пропуснали да направите справка в ЗУТ дали е редно или не.Мюфтийството решава да се обърне по спорния въпрос за решение към ... не към съда, разбира се .... към представител на изпълнителната власт министър-председателя.И след така поднесената информация даже се намират коментирали, които правят разлика между религия и националност! Поздравления!

447

Объркан

преди 11 години

Ще ме прощавате, но не знам да вярвам ли, да не вярвам ли?!?Мюфтийството има скица за проектиране, но защо да спазва законно зададените параметри в нея, като може да си внесе за одобрение какъвто си иска проект?Кмета на район Студентски прехвърля проектната документация в Столична община, но Хафъзов твърди, че действията му "не са редни и нормални в такива случаи", а Вие сте пропуснали да направите справка в ЗУТ дали е редно или не.Мюфтийството решава да се обърне по спорния въпрос за

fallback