Снимка: Иво Чимидялков
fallback

Протестът в снимки

Фермери от цялата страна погребаха ритуално българското млекопроизводство пред сградата на Министерството на земеделието.

Протестиращите се опитаха да внесат черeн ковчег вътре в сградата и да го подарят на министър Валери Цветанов, но бяха спрени от полицията.

“Искаме незабавна оставка на министъра и спешна среща с лидерите на трите управляващи партии”, подчертаха ръководителите на протеста.

Протестиращите се обявиха за незабавно закриване на млечния борд, който според тях не е помогнал с нищо на отрасъла, а само точи пари от него.

“Това е последният мирен протест. От следващия път ще изведем всички животни и ще ги пасем из цялата страна, ще я блокираме напълно”, заканиха се протестиращите.

“Вече разпродадох фермата си, ликвидирах всичко”, обяви животновъдът Кольо Иванов и подчерта, че има 3 дъщери и не смята да ги заробва, като тегли още кредити за издръжка.

“Не ме интересува, минавам в пълна нелегалност. Няма да плашам повече данъци на тези мизерници”, гневеше се мъжът.

Протестиращите заплашиха с нахлуване в сградата на министерството, което доведе до удвояване на полицейския кордон пред сградата.

В крайна сметка млекопроизводителите насядаха на столичния булевард “Христо Ботев” и с викове “Оставка” блокираха движението.

След дълго очакване протестиращите все пак се срещнаха с министър Валери Цветанов.

На срещата представители на млекопороизводителите и министъра на земеделието Валери Цветанов постигнаха договорка до края на годината да бъдат изплатени 60 млн. лева за подпомагане на животновъдството.

Плащането трябва да се осъществи от 1 до 15 декември 2008 г. и според предвижданите промени в Закона за земеделските производители ще бъде освен за единица площ и за брой животно, уточни министърът.

По-късно в сряда от пресцентъра на МВР разпространиха съобщение, че организаторът на протестните действия Андриян Цаконски е задържан в Шесто Районно управление.

Сезирана е Софийската районна прокуратура, а на задържания е наложена полицейска мярка за неотклонение за 24 часа.

Протестът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Lud

преди 15 години

Комунистите пак ни го забиха!!!! Пак ще раздават парите ни на краварите :(

21

Тетко

преди 15 години

Сега, както и преди година беше времето да се обединят хората и да свалят правителството. Учителските стачки доведоха до 40% увеличение на депутатските заплати. Млекопроизводителите и те искат пари, навеждащо на мисълта, че нашите мили управници може пак да си вдигнат заплатките с около 20-тина %. В обединението е шанса хора..... Обединете се.... СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Когато сме единни мачкаме всичко наред. Вижте воините, когато сме се борили за национално обединение. Въпреки загубените воини българите са побеждавали във всички битки....Защо? Защото са имали цел! И защото....СА БИЛИ ЕДИННИ!

20

petrich

преди 15 години

bravo ma ne samo te trebva da se vdignat celiq narod trebva da se vdigne sre6tu mizernicite upravlqva6ti 6te pla6tame danaci za da se podarja darjavniq i 4inovni4eskiq sektor za6to ni e bezpolezna policiq sastavena samo ot konpleksari i 6u6unigi van polvinata 70 procenta ot 4inovni4eskiq i darjavniq sektor van i togava hem po malki danaci hem po dobre a za parlamenta opraviqta e e samo kala6nik vsi4ki na red da se po4nat

fallback