Протестът в снимки

Фермери от цялата страна погребаха ритуално българското млекопроизводство пред сградата на Министерството на земеделието.

Протестиращите се опитаха да внесат черeн ковчег вътре в сградата и да го подарят на министър Валери Цветанов, но бяха спрени от полицията.

“Искаме незабавна оставка на министъра и спешна среща с лидерите на трите управляващи партии”, подчертаха ръководителите на протеста.

Протестиращите се обявиха за незабавно закриване на млечния борд, който според тях не е помогнал с нищо на отрасъла, а само точи пари от него.

“Това е последният мирен протест. От следващия път ще изведем всички животни и ще ги пасем из цялата страна, ще я блокираме напълно”, заканиха се протестиращите.

“Вече разпродадох фермата си, ликвидирах всичко”, обяви животновъдът Кольо Иванов и подчерта, че има 3 дъщери и не смята да ги заробва, като тегли още кредити за издръжка.

“Не ме интересува, минавам в пълна нелегалност. Няма да плашам повече данъци на тези мизерници”, гневеше се мъжът.

Протестиращите заплашиха с нахлуване в сградата на министерството, което доведе до удвояване на полицейския кордон пред сградата.

В крайна сметка млекопроизводителите насядаха на столичния булевард “Христо Ботев” и с викове “Оставка” блокираха движението.

След дълго очакване протестиращите все пак се срещнаха с министър Валери Цветанов.

На срещата представители на млекопороизводителите и министъра на земеделието Валери Цветанов постигнаха договорка до края на годината да бъдат изплатени 60 млн. лева за подпомагане на животновъдството.

Плащането трябва да се осъществи от 1 до 15 декември 2008 г. и според предвижданите промени в Закона за земеделските производители ще бъде освен за единица площ и за брой животно, уточни министърът.

По-късно в сряда от пресцентъра на МВР разпространиха съобщение, че организаторът на протестните действия Андриян Цаконски е задържан в Шесто Районно управление.

Сезирана е Софийската районна прокуратура, а на задържания е наложена полицейска мярка за неотклонение за 24 часа.

Протестът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase