Снимка: Булфото
fallback

"Още не съм получила пари в министерството, чувам само реплики. Който връща 1-2 лева, значи няма нужда от тях. За мен и 1 лев са пари”.

Така социалната министърка коментира идеята на недоволни пенсионери да изпратят в пощенски пликове левчетата, с които наскоро бяха индексирани пенсиите им.

"Винаги съм смятала, че трябва да се бонусира всяка година трудов стаж, за да се знае, когато някой е работил 30 или 40 години и съвестно си е внасял осигурителните вноски. Много хора са работили по 8-10-12 години и сега са от недоволните“, каза Емилия Масларова.

По думите й от 1 юли до сега министерството било дало на пенсионерите 700 млн. лв.

Министърката обяви, че тези, които са одобрени за енергийни помощи, след 15 ноември могат да отидат в службите за социално подпомагане, за да получат допълнителни 100 лева.

Средствата са за покриване на инфлацията и ще ги получат 360 хиляди домакинства.

"Спорен е въпросът за увеличаването на отпуска за бременност и раждане от 9 месеца да 1 година. Трябва да сме наясно, че и сега имаме 4 пъти по-висок срок на плащане на майчинството на 90% от заплатата, отколкото в Европа. Ние и в момента сме единствена в света държава, която плаща толкова много“, каза Масларова.

Тя потвърди, че от Нова година детските добавки ще станат 35 лв., а близнаците ще вземат с 50% повече.

Ще се увеличи и програмата в помощ на майчинството, като в нея ще могат, освен хора в пенсионна възраст, да се включат и студенти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Az

преди 15 години

Искам да попитам само едно нещо - Пенсиите се изчисляват и на база средна продължителноста на живот след пенсиониране. Ако се проверери статистиката и заложените години при изчисляване, ще се виде, че около 1 000000 /един милион/ души взимат пенсии без да са на този свят, или по точно- взима ги някой друг. Кой ли?

107

vanita

преди 15 години

НИТО ЕДИН РАБОРЕщ НЕ ИЗДАРЖА ПЕНСИОНЕРИТЕ СТИГА С ТИЯ ИДИОТщИНИ. ИЗДАРЖАМЕ ПРАВИТЕЛСТВО И ДЕПУТАТИ.

106

Гост

преди 15 години

Ти да не мислиш, че на нас ни е приятно да слушаме криворазбраните демократи? Черноглави овце сте. Само злоба лъха от всякъде и от всички вас.

fallback