Едно от дружествата на скандално уволнения бивш директор на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев е фирмата, която нанесе материални щети на 15 къщи във Вонеща вода.

Прословутата фирма "Биндер" е предизвикала разрушенията във великотърновското село, докато извършвала ремонтните работи на прохода “Хаинбоаз”.

Взривът е предизвикан снощи около 19:35 часа, като за него кметът на селото Валентин Щирков не бил уведомен.
"Биндер" е взривявала ската над селото, за да разшири преминаващия под него път.

Взривното вещество било в по-големи от нормалните количества, защото порой от камъни се е изсипал върху къщите.

Няма пострадали хора, но покривите, фасадите и прозорците на поне 15 къщи, две коли и един трактор са изпочупени от необичайния дъжд.

Името на родения в Неделино бивш директор на пътния фонд нашумя в края на миналата година, след като стана ясно, че той е дал 120 млн. лв. на фирмата на брат си Емил под формата на обществени поръчки.

Явният конфликт на интереси стана причина Европейската комисия да ни спре парите по програма ИСПА, а премиерът неохотно да поиска оставката му.

Скандалът около ремонта на прохода пък тръгна през 2006 г.

Тогава консорциум между "Биндер" и "Пътни строежи Велико Търново" на Григор Иванов, който е близък приятел на Георгиев, спечелиха търга за ремонт на 22 780 м от северната страна на Хаинбоаз.

Те "вземат" обекта въпреки предлаганата от тях най-висока цена от 19 399 000 евро.

"Биндер" спечели с цена от 850 хил. евро на километър, която е най-високата от всички търгове по европрограмата "Транзитни пътища IV".

Високата цена бе обяснена със сложното трасе, което минава през планински терен и тунели, а гаранционният срок на пътя е едва една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase