Още дълго- и тук, и в Унгария, ще се учим да бъдем толерантни. Снимка:Dnes.bg
fallback

Престижните немскоезични издания „Берлинер Моргенпост“ и „Зюддойче Цайтунг“ изненадващо отново припомнят за атаките срещу участниците в гей парада в София.

Вестник „Берлинер Куриер“ също пише, че толерантността към гей средите в Източна Европа остава изключително ниска, съобщава DW.

Всекидневникът отбелязва, че в София са били арестувани близо 60 десни радикали, които искали да осуетят шествието.

Dnes.bg припомня, че първият в София гейпарад на 28 юни тази година премина с множество инциденти.

По целия си път хомосексуалистите бяха обстрелвани с камъни, бутилки, бяха хвърляни бомбички и коктейли "Молотов".

Началото на парада беше дадено от Моста на влюбените при НДК, а шествието стигна до Центъра за култура и дебат „Червената къща” на улица „Любен Каравелов”.

"Всичко има цена - от една страна ангажирането на толкова много служители на МВР, и от друга- как ще се погледне на лицето на България след такива инциденти", заяви тогава министърът на вътрешните работи Михаил Миков по повод на провокациите на гейпарада.

Неотдавна 45 души бяха арестувани, а десет бяха ранени при сблъсъци между полицията и противници на гей движението по време на гей парад в Будапеща.

Около 450 души взеха участие в парада в центъра на Будапеща, когато екстремисти започнаха да хвърлят запалителни устройства, яйца, павета и бутилки по полицията и участниците.

Същевременно гей парадът в Испания премина в мир и любов. Стотици хиляди хомосексуалисти и техни поддръжници взеха участие в колоритното шествие в Мадрид.

Министърът по равноправието Бибиано Айдо поведе парада, в който се представиха повече от 30 платформи.

"Това е ден на радостта", заяви Айдо.

Участниците носеха плакати, на които можеше да се прочете: "Лесбийска съм, защото ми харесва и го искам", "Спрете хомофобията" и "Никога повече преследване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

215

MiLENA

преди 15 години

don't worry about me, ГАДАТЕЛ, може да не си се припознал !> 10х за съвета...това е полезно за всички, които препрочитат коментарите < Нали знаеш - това може да не е моето истинско име; това може да не е моята истинска рожденна дата( защо никой не реагира на теста ми по история???) ...да не говорим, че аз дори може да не съм момиче... Е, Гадател, жив и здрав ; )

214

преди 15 години

тези психично болни сбъркани хора трябва да бъдат лекувани ,а не да ги подкрепят разни домогващи се до властта политици и други смахнати,....няма нищо по-противно от интимничещи *** еднополови гадини...

213

преди 15 години

Хора, парадът свърши.

fallback