Първанов призова за промяна в законодателството в името на качествено образование. Снимка: Булфото
fallback

Длъжни сме да потърсим, каза той, нови идеи за бъдещето развитие, за развитието на българската наука и култура и за съдбата на българската нация, каза президентът Георги Първанов в събота.

Това стана по време на тържеството по случай 24 май пред паметника светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека в София.

Не трябва да приемаме мерки от стачка на стачка, а да намерим стратегически трайни решения за социалния статус на българския учител.

Трябва да осъзнаем, че е необходима същностна дълбока промяна в законодателството, за науката и просветата, каза още Първанов.

Президентът направи от импровизираната трибуна пред паметника на Кирил и Методий предложение за инициатива да се построи един нов национален исторически и художествен музей.

Убеден съм, че тази идея ще получи мощна подкрепа, каза Първанов.

Делото на двамата Солунски братя имаше държавен характер, каза президентът Георги Първанов. И това по думите му се доказва в най-тежките години на робството, когато словото беше единствената територия за свободна изява на българския дух.
 

Първанов изтъкна общоцивилизационния характер наред с народностния принос на просветителите. Те поставиха основа за истинска народна книжнина. За това народът ги нарече първоучители, от църквата ги канонизираха като светци. Наш синовен дълг е да съхраним българския език в новите времена на глобализация, посочи Първанов.

Той акцентира, че сме длъжни да отклоним всякакви опити за премахване на българския език като основен в държавните училища, защото той винаги е бил основен елемент на националната индентификация.

Не случайно Кирил и Методий бяха обявени за небесни съпокровители на Европа и кирилицата стана третата азбука, която се изписва в ЕС, посочи Първанов.

В словото си държавният глава напомни, че 24 май е изключителен ден за празнуване, но и за размисъл.

Под звуците на гвардейски марш бяха поднесени венци и цветя на паметника на двамата братя Кирил и Методий. На тържеството присъстваха министри, депутати, допломати, столичният кмет и много граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

преди 15 години

Стар виц:-Другарко Иванова вие ли сте?-Аз съм!А ти кой беше?-Аз съм Иванчо, от випуск 1989, дето седях на последния чин!!!-Как ме позна, бе ,Иванчо?-По палтенцето, другарко Иванова!!!Сега сериозно.Бивш учител съм, с 15 години стаж в образованието.Разбрах само едно-на тази държава не и трябва нито образование,нито училища , нито учители.Трябват и само *** и прости работници-гласоподаватели.Синчетата и дъщеричките на почти всички политици отдавна не учат тук , в България.Защо да се развива образователната система?Защо сами те(политиците) да отварят очите на народа и да създават конкуренция на собствените си дечица, чакащи за топли местенца в държавната администрация?А квалифицирани работници ще си внесем от Виетнам, Лаос Камбоджа, при това на половин заплата.Така че образователната система поне още 15 години ще е напълно излишна, до момента в ксойто обикнавенните българи трябва да са поне толкова грамотни, че да прочетат какво пише в договора за импотека на имуществото им към някоя банка.

36

стан

преди 15 години

ОХ!

35

ranarsa

преди 15 години

Благодаря Ви приятели!

fallback