България чества 24 май, загрижена за културните си устои. Снимка: Булфото
fallback

С празнично шествие и официална церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека ще бъде честван в столицата Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Шествието ще започне в 10.15 ч. от НДК и ще премине по булевардите "Витоша", "Дондуков", "Цар Освободител", "Васил Левски" (от СУ "Св. Климент Охридски"), съобщиха организаторите от Столичната община. Президентът Георги Първанов и министърът на културата Стефан Данаилов ще се присъединят към шествието в 10.35 ч. от администрацията на държавния глава.

Официалната церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека е от 11.00 часа. След тържествения водосвет от свещеници от Светия синод на Българската православна църква ще звучи химнът на Светите братя първоучители "Върви народе възродени" от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Гостите на празника ще приветства столичният кмет Бойко Борисов. Президентът Георги Първанов ще произнесе тържествено слово за 24 май.

Първокласничката Дея Евтимова от 22 СОУ "Г.С.Раковски" в София ще изпълни стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. Гвардейци ще поднесат венци на паметника на Св. Св. Кирил и Методий от името на официалните лица. Тържеството ще завърши с националния химн, изпълнен от Гвардейски духов оркестър.

Дали всички обществено-значими фигури за духовнотооцеляване на нация са толкова празнично настроени?

Деканът на факултет "Славянски филологии" към Софийския университет проф. Панайот Карагьозов заяви, че празникът в последните години се чества за съжаление в Русия по-тържествено, отколкото в България.

24 май ще посрещна с прекрасно настроение. Това е най-светлия български и славянски празник. За съжаление не мога да кажа, че всички българи се радват и го почитат достатъчно. За съжаление мога да кажа също, че през последните години този празник се чества много по-тържествено в Русия. И ако така занемаряваме своите традиции, в скоро време можем да го честваме като нещо чуждо.

Днес минах покрай училището, в което съм учил почти 11 години и не видях как се изпращат абитуриентите, не видях също особена радост от това, че те завършват средното си образование, че им предстоят зрелостни изпити, че сме в навечерието на 24 май, каза Карагьозов.

Проф. Вера Мутафчиева каза че “много ни дойдоха празниците напоследък, от празници не можем да си свършим работата! Имам напрегната работна програма и съм притеснена дали ще успея да я изпълня. Ще посрещна празника с усмивка и настроение. Защото това е един от най-светлите ни празници. Ще работя усилено на 24 май."

Много харесвам този празник, не единствено заради безспорната му стойност, а и защото около тази дата много млади хора започват своя истински динамичен път на зрелостта, заяви за БГНЕС певецът Азис, който за жалост или не е част от културния живот на страната ни.

Призовавам ги да бъдат внимателни и да си спестят неприятните инциденти, на които ставаме свидетели всяка година и които помрачават празника. Аз лично на 24 май ще съм на работа.

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев беше най-възторжен: "24 май е празник за мен не само заради тържеството на духа на този ден. А защото дъщеря ми се казва Ая - тя носи името на първата и последна буква от българската азбука! И така съм още по-щастлив на този ден!"

За държавните институции, празникът ще завърши с традиционния държавен прием по повод на 24 май, на който ще бъдат домакини президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Sto ne naduete na gz

преди 14 години

Au, mi te populjarnite Balgari Ivan Kostovzi i DemuKradZi gi izgoniha da robuvat na EU i USA. To samo edin zar na Romskite ubijzi i obirachi e ostanal. Pak policijata i pravitelstvoto, vedno s vesniizite tuk se nasraha na praznika si za da mu rakopljaskat. Balgarinat e nezadminat po sadomazohizam v sveta!

82

Пфу на Азис на Индий

преди 14 години

Азисът побърза да направи негативна реклама и да САБОТИРА Красивия Общославянски празник. От отдавна е време тия Български светила, вместо да слушат ромските бръщолевици за хинду на Азис, да се обърнат към другите славянски държави за съвеместно честване, и да го експортират извън България. А те са се затворили в черупката си и продължават да се бият в гърдите, колко са уникални и работни. Слепци локални!

81

x

преди 15 години

Na tebe minaretata prechat mai.No trqbva da znaesh sahto,che,ako se mahnat minaretata,shte se mahnat i neproglednite krastove nad tsarkvite.Ne priznavam nikakva vqra,osven Islqma

fallback