„Министър на вътрешните работи не е уместно и не трябва да се среща с хора от престъпния свят“, заяви пред Нова телевизия депутатът от ДПС и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Ахмед Юсеин.
 
Според него министърът е станал уязвим заради тези срещи.

„Има данни, които са много очебийни за това, че е имало изтичане на информация от екипа на МВР към престъпния свят и затова прокуратурата трябва да се занимае с всеки един отделен случай“, посочен от Ваньо Танов, каза Юсеин.

„След като днес бъде изслушан министърът пред вътрешната комисия, предполагам, че парламентарна група на ДПС ще заседава и ще изрази своята позиция по въпроса“, допълни Ахмед Юсеин.

Според него в парламента трябва да има специален орган, който изрично да се занимава със службите и с използването на СРС-тата.

Скандалът в МВР набира все по-голяма скорост, след като двете „И“-та се оказаха с белезници /Илия Илиев и Иван Иванов/.

Дали преди две години и половина, когато с президентски указ беше назначен за Главен секретар на МВР, Илия Илиев е допускал, че ще бъде задържан.

Бившият главсек и дясна ръка на Румен Петков беше арестуван на 26 март по обвинение за превишаване на власт и злоупотреба със служебно положение", звучеше официалната формулировка.

Ден преди това в продължение на 6 часа във Военна прокуратура бе разпитван и бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов.

Главният прокурор Борис Велчев пък каза : „Не съм очаквал, че ще се стигне до тук“.

По-късно от прокуратурата обясниха, че бившият главен секретар на МВР Илия Илиев е задържан във връзка с делото срещу бившия зам.-директор на ГДБОП Иван Иванов, който също е в ареста.

Стана ясно едно, че по времето, когато Илиев е бил главен секретар, Иван Иванов не е бил обект на специални разузнавателни средства.

Тогава обаче било направено искане друг да бъде подслушван със специални разузнавателни средства, като Иван Иванов в същото време е бил подслушван незаконно.

Във вторник следобед Илиев беше очакван в Парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, за да бъде изслушан. Но той след като се е срещнал с адвоката си и съпругата си решил, че няма да отиде, но пък изпрати писмо.

„Подложен съм на неправомерна репресия, с която се цели ограничаването на възможността да участвам в обществения дебат по проблемите на МВР. По тази причина съм принуден да се откажа от възможността, която ръководството на ВКП ми дава да се явя пред вас", посочва в писмото си Илиев. Междувременно Илиев обжалва постановлението на прокуратурата за задържането му.

Станишев също се изказа. Време му беше: "Очевидно е, че нещо куца във вътрешно-организационен план в МВР", посочи още той и подчерта доверието си към прокуратурата и разследващите органи, които "ще доведат нещата до край и това е оздравително за държавата и за министерството".

Сега чакаме развръзката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase