Частни собственици на земи скъсаха плакатите на природозащитниците и влязоха в открит спор "за" и "против" строителството в местността Иракли по време на протести тази сутрин.

Над 100 души се събраха на главния път Слънчев бряг - Обзор на разклона за село Емона, съобщи БНР. Те бяха разделени на две враждуващи групи, а протестът беше охраняван от около 20 полицейски служители. До блокада на главния път не се стигна, но протестиращите си размениха остри реплики и нападки. От едната страна на пътя застанаха природозащитниците, а срещу тях частните собственици на имоти от селата Баня, Емона и Свети Влас.

Полицейските служители не допуснаха спорът да прерасне в сбиване, но след разменените реплики местните хора започнаха да късат плакатите на екозащитниците. Сред лозунгите, издигнати от тях бяха "Оставете природата жива" и "Да спасим Иракли". На плакатите на частните собственици пък пишеше "Спрете парите от Европа, така природозащитниците ще изчезнат".

Поводът за днешния протест беше започналото строителство на ваканционно селище в местността Иракли. Частните собственици настояват за отмяна на забраната за строителство в района, а природозащитниците се борят за ограничаване на строителните дейности заради близостта на зоните от екологичната мрежа "Натура 2000".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase