"За достоен труд - достойно заплащане", пише на лентичката на тази учителка. Снимка: БГНЕС
fallback

15 септември 2007 година. Както никога досега, първият учебен ден започна с учителски стачки.

По данни на заместник-председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Стефан Вълков до 10,00 часа 67% от училищата в страната са провели едночасов протест.

Стачкували са учителите в Хасково, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Русе, Плевенско, Благоевград, Търговище, Старозагорско, Бургаско, София град и др.

В Пловдив са стачкували около 85% от училищата, в Гоце Делчев от общо 31 училища 30 са стачкували, в Ямбол от общо 42 училища са стачкували 40.

Според Крум Крумов, председател на Синдикат образование към КТ "Подкрепа", до сега са стачкували 80% от училищата в страната, но точният им брой ще бъде уточняван в следобедните часове.

Той даде за пример Благоевград, където според него в едночасовия протест са се включили 84% от училищата, в Бургас пък са протестирали всички училища. 

„Учителите дадоха своя ясен знак, и то не само на правителството, но и на обществото като цяло, и той беше добре разбран“. Това каза в Пазарджик образователният министър Даниел Вълчев, който откри учебната година в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт. Вълчев посочи, че лично за него този знак показва, че България се нуждае от качествено и модерно образование, а това не може да бъде постигнато без качествени хора, които да работят с удоволствие и спокойствие . Той обаче отказа да коментира едночасовия символичен протест на учителите. Според министъра исканото от учителите стопроцентно увеличение на възнагражденията може да се направи само, ако се вземат бюджетни средства от други сфери, но това на практика не е възможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Търкалец

преди 16 години

В отговор на заклеймяването, което Учителите понесоха от "своя" министър, през последните дни, публикуваме, следното Покаяние:ПОКАЯНИЕНА БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛНие, свободните Български Учители, след като преминахме през очищение, чрез пост, усамотение и размисъл, постигнахме съгласие по настоящото Покаяние и пречистени и разкаяни, заявяваме следното:Извиняваме се дълбоко на своите Министър и неговия Началник и молим за прошка!Сгрешихме!Ние, призваните, да даваме и помагаме, да възпитаваме и изграждаме, се увлякохме по пагубните за душата ни щения и се поддадохме на изкушение пред богатства и почести!Осъзнавайки, своето безумство,Решихме да се откажем и отречем от Лукавия и чрез покаяние, бдение и молитва да се върнем в Лоното на Светото Министерство.Слаби сме, немощни и несвестни, и като такива - не можем да устояваме на изкушенията житейски...За да получим вашата Височайша Милост и Прошка, както и за да бъдем горко наказани и по-лесно да спасим окаяните си души,Решихме да обявим на Обществото и на Всемъдрите свои Министър и Работодател, че в окаяните наши сърца се взе правилното решение, да направим следните промени в своите безумни, досега, искания:1.Да се върнем към обичая и призванието си на донори и вселюбящи защитници на Бюджета и да намалим ДОБРОВОЛНО наполовина своите възнаграждения за окаяния ни труд!2.Тези от нас, които проявят дързост и постоянство да възстановят на Благодетелния ни Работодател, заплатите, които алчно са получили през тази календарна година! И през изминалите години! Такива, вярваме, по-бързо ще постигнат Спасението си!3.Всинца, вкупно - да се отдадем на безплатен, чист и всеотдаен труд на Полза Роду, като след занятия - изчистим и изметем градските и селски улици, дворове, подлези, паркинги и гаражи... Тези от нас, които желаят, да проявят усърдие и да бъдат почетени с милост да почистят и други места...4.Да се извиним на Всетворящият наш Министър и Работодател за грижите и бесънните нощи и да определим най-достойните от нас, след като бъдат заклети във вечна Му вярност, да му прислужват и угаждат, както е редно на Всеблаг началник, откакто свят, светува!5.Да върнем в Училище всички неизучили се, досега, възрастни и със силите и правата, дадени ни от Светото Министерство - да ги пресътворим, ограмотим, разкрасим и заздравим, като ги върнем в Обществото, на което сме призвани да служим умни, добри и силни, истински Граждани на Зрялото наше Социално Общество!Ние сме виновни за всичко!Простете ни!Смирени Ваши Учители

72

none

преди 16 години

Znaem,che nashite lideri ne gi biva i che imat firmi,...Znaem,che lesno ni manipulirat i pechelqt na nash grub,a nie pechelim nedovolstvoto na ostanalite hora,koito sashto sa neudovletvoreni ot dohodite si.V Bulgariq dovolni nqma.Edno se pitam;zashto kogato drugite stachkuvat ,nikoi ne se vbesqva tolkova,kogato uchitelite reshat da vdignat glas.Vaprosat e ritorichen-izkarvat si omrazata kam svoi prepodavateliot detstvoto si i si izbivat komplexi,che mogat da gi sadqt ,kogato ne zavisi tqhnoto mnenie.

71

преди 16 години

Подкрепям напълно мнението на 26 Мая-простите шофьори да дирижират положението.

fallback