Снимка: Булфото
fallback

На 15 септември, първият учебен ден, в класните стаи в страната ще влязат 68 225 първокласници, или с 1756 повече от миналата година по първоначални данни.     В София първокласниците ще бъдат около 10 000 или с около 900 повече от предходната учебна година, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието /РИО/ в София.     

За първи път новата учебна година ще бъде открита с едночасова предупредителна стачка в училищата и детските градини, организирана от синдикатите в образованието.    

Със заповед на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев първият учебен ден трябва да бъде открит в 9.00 часа във всички училища в страната с издигане на националния флаг.   

Между 80 и 85 на сто от училищата и детските градини в страната обаче са готови да се включат днес в едночасовата  предупредителна стачка от 9.00 часа, а за София тези данни  надвишават 85 на сто, съобщиха от единния Националния стачен  комитет на трите синдиката в образованието.   

Детските градини ще приемат днес деца след 8.30 часа, а училищата, в които ще има едночасова предупредителна стачка, ще посрещнат учениците в 10.00 часа.

В тези училища от 9.00 до 10.00 часа учителите ще прочетат обръщение към родителите, в което ще представят исканията си за стопроцентно увеличение на заплатите и ще призоват за съпричастност.    

Синдикатите и работодателските организации в образованието настояват увеличението да бъде поетапно от 1 октомври т. г. до 1 юли 2008 г.

Те искат за образование през 2008 г. да бъдат отделени 5 на сто от БВП, както и да бъде увеличена издръжката на един ученик и на едно дете в детска градина.   

В петък вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев коментира, че е издал заповед в колко часа, с какви символи и ритуали трябва да се открие новата учебна година, а директорите, които не я  изпълнят, ще носят отговорност.   

Според синдикатите заповедта на министър Вълчев не отменя насрочената едночасова предупредителна стачка в училищата и детските градини.    

На първия учебен ден учениците от първи до четвърти клас трябва да получат безплатните си учебници.     

От издателство "Просвета" съобщиха, че значителна част от училищата в страната все още не са получили безплатните учебници и учебни помагала от първи до четвърти клас заради транспортната фирма, наета от МОН да осъществява доставките.   

Синдикатите подготвят през следващата седмица и редица протестни действия, свързани с исканията им за работни заплати, както и заявяват, че ако не постигнат споразумение с МОН, ще започнат от 24 септември ефективна стачка в училищата и детските градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

преди 16 години

Правителството само за хеликоптери е похарчило 700 милиона лева почти толкова трябват за учителите, да не говорим за корвети, коли, камиони мисиата в Ирак и Афганистан , и прочие. Вземат милиони като комисинни от тези тайни сделки. Имаме най- големия военен бюджет като процент от БВП и най-ниския за образования в Европа. Само тези факти ни стигат за да разберем какви ни управляват. Искат да уморят от глад учителите които определят облика на нацията. За да е проста нацията. НЕКА НАПРАВИМ ТОТАЛНА СТАЧКА И СВАЛИМ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ОТ ВЛАСТ. ПОДКРЕПЯМ УИТЕЛИТЕ И ЩЕ СТАЧКУВАМ. А ПАРИ ПАК ВИКАЗВАМ ИМА НО ЧЕРВЕНИТЕ БАРОНИ ГИ КРАДАТ

64

преди 16 години

И учителите имат деца, нали така? И да, и баба знае, че ако искаш да правиш пари - не ставаш учител. Да, ама учителите не искат да правят пари, а да оцелява семейството им. А учителите занемаряват задълженията си, защото им се налага да търчат и на друга работа. Е, ако започнат да стават учители най-богатите хора, които нямат нужда от доходи - проблемът ще е решен.

63

Anonimous

преди 16 години

Най-лесно е да се оправдаеш със системата, с родителите, дори с децата. Мене стачката не ме интересува. Искате по-високи заплати, стачкувате и т.н.Добре. Но защо нашите деца трябва да страдат? Борете се за правата си, но не си го изкарвайте на децата. А лозунги от сорта на "Учители и ученици заедно..."вече не вървят. Това беше преди 90та. Сега въпросът е защо учителите занемаряват задълженията си като се оправдават със заплатите? И баба знае, че ако искаш да направиш пари, не ставаш учител. Ставаш учител, когато искаш и можеш да дадеш нещо на обществото и на подрастващото поколение. Но да осакатяваш ученици, заради собствените си неволи, извинете ме, но е прекалено. "Колкото им плащали, толкова учели децата..." Един съвет към хора с подобен манталитет - сменете си професията.

fallback