От ePay уверяват, че парите ви няма да бъдат откраднати. Снимка: СВ
fallback

Имате едно ново съобщение във вашия профил в ePay.bg. За да видите съобщението, влезте в профила си, с вашето потребителско име и парола, през този линк.

Може би и вие сте получили такова писмо в електронната си поща, ако ползвате  услугите на easyPay.bg, изпратено от ntf@epay.bg.

Влизате, искат ви потребителско име и парола.

Пишете усърдно, накрая давате Enter, и влизате... няма писмо.

Хващате телефона, почвате да звъните в ePay, в банката, в полицията.

Точно така се е случило с клиент на системата.

Жената разказва пред Dnes.bg, че вчера сутринта получила имейла, отворила го, прилежно въвела потребителското си име и парола, и накрая... няма съобщение.

Написала мейл до ePay.

В него разказала за „писмото“ и ги помолила за съдействие:

„Получих емейл, че това съобщение не е изпратено от тяхната система и ме съветват да не отварям посочените линкове . Пишеше още, че взимат необходимите мерки и съжаляват за причинените неудобства“, разказва тя.

По-късно получила втори имейл.

В него повторно я съветвали да не отваря посочените линкове, но в случай че ги отвори, да се свърже с тях за допълнителна информация.

Dnes.bg се свърза с тях /ePay/.

От системата увериха, че парите ви няма да бъдат откраднати, просто трябва да промените паролата си за достъп, защото преводите са спрени.

Все пак има ужилен, признават от офиса на фирмата - на 22 юни нашенец е олекнал с 400 лв.

НСБОП и столичното ІV-то районно работят по случая.

Вече са открити чуждите сървъри, откъдето пускат зарибяващите писма.

Оказва се, че те се държат от българи, при това младежи на по 22 години, намиращи се в САЩ и Холандия.

Младежите вече са идентифицирани - хванали ги благодарение на камерите, инсталирани в банките.

Сега линкът отново е активен, само че като влезете, изскача предупредителен прозорец с надпис „ПОДОЗРИТЕЛНИ ФАЛШИФИКАЦИИ“.

В него се казва, че тази страница е докладвана като фалшификация, за да мами потребителите и да събира лична и финансова информация за тях.

Предупреждението, което се отправя, е, че това може да доведе до кражба на самоличност.

За радост, жената, която сподели с нас преживяването си, не е станала жертва на измамата. В картата й е имало малко пари, а и е действала бързо, като е блокирала сметката. 

„Не, не са теглени никакви пари, занапред обаче ще взема по-големи мерки за сигурност“, призна тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Em4oN1

преди 15 години

mojete li da mi kajete kude e ofisa na ebay v Sofia za da si poru4am ne6to

26

Kosta Markov

преди 16 години

six leva please

25

Someone

преди 16 години

Спиро,някъде да си видял да съм споменал, че аз лично "не съм си заключил" мерцедеса? Аз лично го "заключих" още като се абонирах за услугата. Мен ме дразни това, че от ePay със сигурност знаят за проблема от доста време, но се помайват да уведомят клиентите си. А това би спестило на клиентите (поне не некомпетентните от тях, които не знаят как да си "заключат мерцедеса") евентуални проблеми. Така бих направил аз с моите клиенти, защото считам, че в това се заключава лоялността към клиента. И това е причината, поради която почти съм се отказал от ePay.Може би неясно се изразих в първия си pposting. Некомпетентността на хората винаги ще я има. Обаче когато някой доставчик на подобна услуга знае за зачестили атаки срещу сигурността на услугата му, толкова ли е трудо да предупреди навреме? Те така или иначе го направиха. Че даже и преводите спряха.Но наистина, май е безсмислено да се тук, а и дори да се пише - все някой ще се намери да те ***.Айде наздраве.

fallback