Мечката Боби, щастливо полегнал върху камък в парка край Белица. Снимка: Четири лапи
fallback
Последната танцуваща мечка в Бургаско ще бъде пусната на свобода в парка край Белица на 3-ти юни /събота/, обявиха от Регионалната инспекция за опазване на околната среда /РИОСВ/ в морския град.

Експерти от инспекцията ще присъстват на предаването на животното на фондация "Четири лапи".

Досега мечката на име Мариана е живяла при собственика си в град Българово. Тя е маркирана с микрочип и има паспорт. Мариана е родена през 1995-та година.

Веднъж годишно експерти по биологично разнообразие от Регионалната инспекция правят проверки на състоянието на регистрираните танцуващи мечки съвместно с фондация "Четири лапи".

Собствениците са длъжни да информират РИОСВ за придобиване или раждане на мечка в тримесечен срок. Новородените мечета се маркират не по-късно от осем месеца след датата на раждане. Фондацията осигурява финансови средства за изкупуване на мечките от собствениците им.

През септември миналата година от танцувални неволи бе спасена и мечката Вела. Собственикът на 168-килограмовата красавица я хранел с хляб и сладко и по думите му тя можела да изпие 20 бири и пет водки "за отскок".

Сега Вела живее щастливо в парка край Белица, където е в компанията и на Елена – последната танцуваща мечка от разградското село Дряновец.

Това, което повечето хора не знаят, е, че съществуването на танцуващи мечки в България е незаконно. Ако сте се чудили как тези прекрасни животни са научени да танцуват хоро, сега можете да разберете.

Методът на дресировка е без съмнение жесток. Малките мечета се обучават върху нагорещени метални плочи. Животинките подскачат от болка под акомпанимента на една и съща музика.

Затова всеки път, когато музиката зазвучи отново, те бързо бързо се изправят на задните си крака и "заиграват хоро".

Другият типичен атрибут на танцуващите мечки е халката на нос. Тя прави животното послушно, тъй като носът и долната устна са изключително чувствителни. Едно единствено дръпване на веригата ще накара масивното животно да последва стопанина си.

За да се постави халката, трябва да се пробие дупка в носа или устната на мечката. Това става с помощта на нагорещени метални остриета и без употребата на каквато и да била анестезия, а от раните в носа и устната непрекъснато тече кръв и гной.

България е едно от последните места в Европа, където има танцуващи мечки. Гърция иТурция вече са се справили с този проблем. През 1999 година Фондация "ЧЕТИРИ ЛАПИ" започва борбата срещу мъченията на мечки в България.

Проектът, наречен "Парк за реадаптация на танцуващи мечки", стартира през май година по-късно.

Кафявите мечки Марияна, Стефан и Калинка бяха първите обитатели на центъра от октомври 2000 година. През март 2001 пристигна мечката Станка, а Гошо и Боби - през юни.

Ако искате да прочетете повече за танцуващите мечки и мястото, създадено за тях – парка край Белица, вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback