Снимка: БГНЕС
fallback

Трудът на учителите да се зачита за втора категория. Тази идея обсъждат учители и синдикати. Великотърновският педагог Незабравка Апостолова е автор на петицията за втора категория труд на учителите.

"Започнах петицията, след като преди 10 дни си замина наш колега, който не доживя до пенсия, а гореше в тази работа. В рамките на няколко години поставям въпроса за крайното учителско изтощение, работим с много хора. Който не работи в системата, не може да разбере, че ние сме посредник между родители и ученици, учители и ученици. В обществото се е наложило мнението, че учителите получават големи заплати и ваканции и нищо не работят", мотивира се Незабравка Апостолова в интервю за "България сутрин".

Тя предложи на всеки, който е противник на реформите да се потопи поне за малко в атмосферата, в която работят преподавателите и призова: "Ако за вас е важно хората, които се грижат за децата ви, подкрепете петицията".

Петицията вече е събрала над 3500 подписа. В системата на образованието работят над 92 000 учители и директори, които нямат против да минат във втора категория труд.

"Трябва да има мотивация, което казват и от МОН. Но само с мотивация няма как да се случи. Българският учител е преуморен от прекомерна бумащина, която от книжна стана електронна. Да охранява коридори, училищни дворове, автобуси. Имаме достатъчно основания за промяната, до 65 г. българският учител няма да е адекватен и в кондиция", категоричен е председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров.

В ефира на Bulgaria ON AIR той подчерта, че образованието е недофинансирано.

"Те ще пенсионират по-рано. И сега могат, но губят добавка, това ще е придобивка, която ще могат или няма да могат да ползват. Има колеги, които искат да остават да работят и след навършване на пенсионна възраст. 10% са учителите пенсионери", посочи д-р Петров.

По думите му политиците не са готови да вземат такова решение за втора категория труд. Сред проблемите, с които синдикатите се борят е и дигитализацията на учебния процес.

"Голяма част от учителите нямат лаптопи. Не  трябва да чакаме само европейско финансиране, България е на рекордно ниско ниво по образование. Мотивацията на младите учители не е на необходимото ниво, 2/3 от завършващите не стават учители", даде пример председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Искането е за 21% по-високи възнаграждения. Стартовата заплата на един учител в момента е под 2000 лв., което не е мотивиращо за младите, уточни гостът. Целта е учителската заплата да бъде 160% от средната брутна работна заплата в страната.

"Качествено образование само през учителя няма да стане, трябва и възпитание", допълни д-р Юлиян Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 31 минути

Бля, бля , бля... Привилегия за директорите да се отърват от неудобните им учители. Преди десетина години хиляди учители бяха изритани от системата с по 250-300лв пенсия

23

Анонимен

преди 6 часа

До 21: Още като прочета,че се "Обиват",е ясно,дали да ти чета мнението. И децата ти, ученици явно са такива. By the way, би ли дошъл учител по български език,капацитете?

22

Анонимен

преди 6 часа

И те като полицаите искат да се пенсионират млади, после да бачкат и да вземат заплата и пенсия.

fallback