Трудът на учителите да се зачита за втора категория – за това настояват педагози и синдикати. В подкрепа на това във Велико Търново вече е започнала петиция, като един от аргументите е крайното изтощение. Според КТ "Подкрепа" преподавателите у нас са преуморени от административна работа.


Силвия Манова преподава география и икономика вече 35 години. Освен че е класен ръководител на 12 клас, тя води и занятия на още 200 ученици. Наред с тези задължения, растат административните задачи както за нея, така и за колегите ѝ.

"Сроковете, които се поставят за изпълнение на задачите, са твърде кратки. Това, че трябва да се попълват различни видове документи, трябва да се следи ежедневно за извинителните бележки, които са изпратени от личния лекар", коментира тя.

"Имаме много голям дефицит на кадри по природните дисциплини – физика, математика, география. Дори по-ранното пенсиониране, няма кой да заеме техните места и не е това пътят. Пътят е стабилно увеличение на заплатите", заяви директорът на 119 СУ в София Диян Стаматов.

10% от пенсионираните учители у нас продължават да работят, сочат данни на синдикатите. А към момента във втора категория попадат професии като шофьор на градския траснпорт, машинист и ръководител на полети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase