Снимка: БГНЕС

Ароматизирани гуми във формата на плодове, сухи лепила, приличащи на гланц за устни и острилки под форма на сокчета са само малка част от ученическите принадлежности, които примамват учениците в малките класове, но притесняват родителите.

Целта безспорно е една - да се привлече вниманието на учениците, но някои от принадлежностите и материалите, предлагани в книжарници, могат да бъдат опасни за здравето им.

"В желание да угодят на децата си им се купуват химикали с пера, пухчета, гумички, острилки и лепила, които не приличат на това, което всъщност са и тяхното предназначение може да бъде съвсем лесно объркано. Не за самото дете, което ще го ползва, но съученик, който не знае, може да се обърка", разказа учителят Радослава Илиева.

Пред БНТ тя дава пример с острилките във форма на кенчета, които съвсем нормално е да привлекат вниманието на децата. Дава се пример и с гумички, които не са бели, а цветни и под определена форма и децата се бъркат как да я използват.

Илиева допълва, че сухото лепило е с приятен розов цвят и има аромат, което примамва момичетата. ”Знаете момиченцата от съвсем ранна детска възраст обичат такива неща и някой съвсем лесно би могъл да си намаже лепило на устните, което със сигурност не е добре”, допълва учителят.

Радослава Илиева споделя и горчивия си опит, а именно, че в подготвителни групи, се е стигало и до поглъщане на опасните предмети.

"Децата в каквато и да е възраст, поглъщат абсолютно всичко, което им е интересно и се е случвало, дори да го скрият от друго дете да го пъхнат в устата. Има голям шанс да отиде в хранопровода, а не в трахеята, това общо взето спасява децата, ако се случи в трахеята просто...", обясни Мина Милкова, която е медицинска сестра.

Платформата "Ние потребителите" съветва родителите и учениците да четат внимателно етикетите и да не купуват принадлежности, които не са обозначени за възрастта на децата.

"Кутиите за храна и бутилките за вода, които доста често се използват в последните години, родителите да проследят дали на етикетите е изписан задължителният надпис без бисфенол А, това е изключително важно, защото ако фигурира в състава на бутилките и кутиите този химикал, може да доведе до увреждане на репродуктивната система на децата", поясни Габриела Руменова от платформа "Ние потребителите" .

При извършени проверки в Европейския съюз са открити и вредни химикали, предизвикващи алергии в дребни частици и брокат, който се използва за украса на несесери, тефтери и химикалки за училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase