Снимка БГНЕС

200 учители не достигат в София и около 1000 в страната. Това съобщи в интервю за програма "Хоризонт" на БНР Асен Александров - директор на 51-во средно училище "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование:

"Обикновено когато някой учител се пенсионира в края на учебната година, негови заместници се избират юни месец, юли най-късно. Т.е., за тези свободни места, които са обявени сега, много трудно ще се намерят колеги по някои дисциплини. Забелязвам, че има голям недостиг по математика, информатика, български език и литература, чужди езици. Някъде в някои области няма учители по природните науки. Навсякъде е различно. Има недостиг примерно да кажем, за митничари има десетки пъти повече кандидати, отколкото за учители“.
 

Има голям недостиг на преподаватели математици, химици и биолози в системата на българското образование, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя обясни, че постоянно се търсят педагози от тези специалности, но и в университетите няма желаещи да ги завършат, защото са трудни и никой не иска да учи толкова много.

По тази причина около 2500 пенсионери отново ще се върнат в образователната система тази година, каза тя и уточни, че това е временно решение и скоро проблемът ще бъде още по-голям, като се очаква след две години да няма учители по математика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase