fallback

От Министерството на образованието и науката обмислят замяна на диктовката на НВО в 4-и клас с текст за редактиране.

След по-малко от две седмици Габриела Златанова ще изпрати дъщерята си във втори клас. Казва, че често правят диктовки вкъщи, за да се упражнява.

"Диктовката учи децата да слушат, да помнят и да пишат. Текстът за редактиране е също много важно, тъй като сами трябва да открият дали думата е написана вярно", сподели тя.

Причината МОН да замени диктовката с текст за редактиране е привикването на учениците към справяне с едни и същи задачи.

"Текстът за редактиране е една алтернатива на диктовката. Позволява учениците не просто да възпроизведат текст, който не само ще оцени дали са изучили правописните норми, а ще изисква от тях да мислят, да откриват грешки и да покажат какво са научили", каза Рени Рангелова от Дирекция "Предучилищно и училищно образование" към МОН.

Според началния учител Елена Димитрова е добре да има текст за редакция, който обаче да се включи като допълнителен компонент, но не и да заменя диктовката.

"Когато говорим за диктовка, човек трябва да си представи какво записва и да приложи своите знания по граматика. Когато работим върху текст за редактиране на грешки, тогава упражняваме граматика", подчерта тя.

Вижте повече в репортажа на Антония Яворова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 седмица

Махат диктовката, щото не могат да пишат. По лесно е да имат готов текст, на който да добавят запетая, точка, тире или да поправят някоя буква.

14

Гост

преди 1 седмица

Истината е, че ромските деца са изоставащи в развитието си, а и не ходят редовно на училище. Не могат нито да четат, нито да пишат. Ако е диктовка, няма нищо да изпълнят, а ако е текст за редактиране, учителите им показват букви, които да "изрисуват", където трябва. Проверяващи са констатирали, че учители пишат диктовките вместо децата по време на НВО. Аз съм виждала как учителка на роми им попълва тетрадките за домашна работа, за да има нещо написано, когато й предстои проверка.

13

Димитрова

преди 2 седмици

Дано изпитният вариант бъде съобразен с методическите изисквания, възрастовите особености и изучения до момента граматически материал, а не както обикновено да бъдат заложени по 10 сгрешени думи в изречение, като във всяка сгрешена дума има поне по три грешки. Дано и условията на упражненията бъдат формулирани с правилен, а не с обърнат словоред, който променя изцяло задачата/ упражнението! Има и още много "ДАНО" та, но време нямам! 🙂🤔

fallback