Снимка: БГНЕС
fallback

Има голям недостиг на преподаватели математици, химици и биолози в системата на българското образование, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя обясни, че постоянно се търсят педагози от тези специалности, но и в университетите няма желаещи да ги завършат, защото са трудни и никой не иска да учи толкова много.

По тази причина около 2500 пенсионери отново ще се върнат в образователната система тази година, каза тя и уточни, че това е временно решение и скоро проблемът ще бъде още по-голям, като се очаква след две години да няма учители по математика.

Според нея кадровото обезпечаване в образованието трябва да се планира, като би могло студентите, искащи да следват математика, да бъдат освободени от такси за обучение в университетите. Другото важно е в министерството на образованието (МОН) да бъде разработена стратегия, защото държавата няма такава политика и върви по инерция, разчитайки на пенсионерите. Кадровото обезпечаване трябва да е трайно и стабилно, да не се люшкаме, коментира синдикалният лидер и допълни, че всяка година между 2800 и 3200 млади учители влизат в клас и трябва да има устойчивост, за да бъдат те задържани. „В общи линии ние успяхме в тези години да издигнем статуса на българския учител на по-високо ниво, да му създадем самочувствие, но ако искаме повече млади хора в системата трябва да увеличим заплатите, за да не изтичат кадрите в частния сектор“.

Средната възраст на педагозите към момента у нас е 52 години, като е намалена за последните шест години, когато е била 55 и това е положителен знак, посочи още Такева. Тя съобщи, че за 2025 година ще се иска ново увеличение на заплатите в системата, защото те са ниски за мъжете, а трябва да има баланс и професията да не е феминизирана. Синдикатът ще поиска минимум 15 процента увеличение на възнагражденията, за което са необходими 689 милиона лева допълнително и тези изчисления са изпратени в МОН и министерството на финансите и още от 15 септември т.г. започва преговор за бюджета за догодина, уточни Такева, цитирана от БТА.

Отново ще бъде повдигната и темата за увеличаване на учебната година, каза още Янка Такева във Варна. Според нея това е наложително, за да се преподаде всичко по учебната програма и да се затвърдят знанията. „Трябва да се промени отношението към историческата ни зависимост от откриването на учебната година на 15 септември и то да се състои със седмица по-рано. В края е трудно да се добавя време, защото е много горещо“, заяви синдикалистката и уточни, че пред МОН е поставен въпроса за осигуряване на климатици във всички учебни заведения.

По темата на форума за изкуствения интелект, Янка Такева коментира, че той вече се използва през най-различни програми в класната стая, служи за обогатяване на методите и това е изключително интересно за учениците. Прилага се по всички учебни предмети и е много подходящ за децата със специални потребности. Изкуственият интелект е нещо, без което българският учител вече не може, но ние разработихме правила за използването му, за да не доведе до понижаване на комуникативните и речеви умения на децата. На това се противодейства с акцентиране върху хуманитарните дисциплини и обогатяване на речевия запас.

Такева участва участва в четвъртия Международен образователен форум, организиран от Община Варна на тема изкуствен интелект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

146

Анонимен

преди 2 седмици

Школските директори са свързващото звено в опадъка на образованието. Машината за пари и производство на неграмотни ученици е затворен цикъл: мон-руо-общини-директори, които са политически назначения - "учители", куцо и сакато връзкари, но удобни. Малкото останали качествени учители са се снишили, защото ако не са щедри в оценките като техните "колеги" и не "работят за имиджа" на училището, ще бъдат уволнени.Кой би се унижил самоволно да работи в такава среда?

145

Анонимен

преди 2 седмици

До Учител 143 - Как така, историята била "измислена" дисциплина? Да не се преподава история в училищата ли? Да се учи само физика, химия, математика и информатика?! Деде, ти добре ли си? Завършил се МЕИ навремето, когато е било достатъчно на приемните изпити да изкараш (3), за да станеш студент. Тройка са слагали на онези кондидат студенти, които са успели да решат поне една от трите задачи на конкурсния изпит, а се е знаело, че най-простата от трите задачи е било възможно да се реши дори наум.

144

Ми

преди 2 седмици

Няма и желаещи да ги учат. Защо се напрягат? Очевидно няма да им трябва за висшето.

fallback