Снимка БГНЕС

МОН даде на прокуратурата Центъра за развитие на човешките ресурси, отговарящ за програмата "Еразъм 3", след като одит откри нарушения и дори длъжностни престъпления.

Налице са съмнения за конфликт на интереси и корупция, субктивно оценяване на проекти и нарушения при обществените поръчки, сочи докладът на министерството.

Повтаря се ситуацията от 2019 г., когато в Центъра за развитие на човешките ресурси, разпределящ милиони евро по програмата за образователна мобилност "Еразъм+", бяха установени различни нарушения и злоупотреба с евросредства, пише "Сега". Последният изпълнителен директор на Центъра Михаил Балабанов е бил освободен от просветния министър проф. Галин Цоков заради констатации за нередности в няколко одитни доклада. Това става ясно от отговор на министър Цоков на въпрос на депутата Кристина Петкова от ПП.

Тя пита какви са мотивите за освобождаването на Балабанов във връзка с писмо от преди дни на Националния младежки форум и още 35 организации. В него НПО-тата заявиха, че той е постигнал подобрение в работата на Центъра, успял е да възстанови пълната акредитация на ЕК и е подобрил взаимодействието с младежкия сектор, но няма информация за отстраняването му, нито за начина, по който е назначен негов заместник.

Проф. Цоков отговаря, че Балабанов е освободен по негова лична преценка, формирана от резултатите и констатациите в последните два одитни доклада. Настоящият изпълнителен директор Николай Спасов отговаря на изискванията, като той е служител на Центъра от 2018 г. - първо като главен експерт, после като началник-отдел, посочва министърът.

От отговора му става ясно, че от 2021 г. до 2024 г. са извършени два одитна ангажимента за консултиране на Центъра по повод постъпили сигнали от Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" и дирекция "Защита на финансовите интереси на ЕС" в МВР.

Първият одит е по сигнал от 2021 г. относно ключова дейност "Образователна мобилността за граждани" на “Еразъм+”, който според подателя на сигнала ограничава достъпа до програмата на организациите, които не са акредитирани. В резултат е установено, че на интернет страницата на Центъра няма предвидена индивидуална секция/поле или друг елемент с информация за възможностите за получаване на Еразъм акредитация в отделните сектори на програмата, което се отчита като недостатък, отразяващ се на публичността на програмата.

Вторият одит е по сигнал на фондация "Аделе" относно неодобрено проектно предложение по “Еразъм+” заради незадоволителна оценка на оперативния капацитет на организацията въпреки получена висока оценка за качеството на проекта. По този повод е направена цялостна проверка на процеса на оценяване на проекти по ключова дейност "Сътрудничество между организации и институции", сектор професионално образование, на стойност 250 хил. евро, с краен срок за кандидатстване 22 март 2023 г. Тук отново са констатирани нередности при извършване на оценка на оперативния капацитет на кандидатстващите организации - съгласно приетата процедура за селекция проверката се извършва от външни експерт оценители, но критериите, по които става това, са твърде общи и позволяват субективното им прилагане от страната на оценителите, което влияе на оценителния процес, обяснява министърът.

В резултат на тези констатации МОН възлага цялостен одит на дейността на Центъра от януари 2021 до 30 април 2024 г. - трети поред, резултатите от който са готови през юли т.г. Сред констатациите е, че в процедурата за подбор на външни оценители не са разписани измерими показатели за отделните критерии за оценка, което е позволило субективно оценяване на кандидатите.

Проверителите  посочват, че за одитирания период са установени единични случаи, при които някои от одобрените външни експерти за оценители на проекти не са участвали никога в оценяването на проекти между 2021 и 2023 г., като причините за това не са документирани. В процедурата за селекция и договориране на проекти не са регламентирани редът и начинът, по който се избират външни експерти, които да оценяват проектите, което не осигурява прозрачност и проследимост на процеса по оценка. "Същото не дава увереност на одитния екип относно липсата на преднамереност в действията на Димитър Ничев, директор на дирекция СДО при избора на оценители", пишат те.

И още от констатациите - разработената от ЕК система за оценка дава възможност за разпределяне на проектните предложения между оценителите на случаен принцип, но в същото време не осигурява равномерно разпределение на същите. Така даден експерт е получил за оценка 2 проекта, а друг - 36.

 "Неравномерното разпределение на проекти между оценителите е довело до там, че някои експерти са оценили голям брой проекти за относително кратък срок, което не дава увереност за качеството на оценяването, освен това създава и риск от злоупотреби с влияние и създава условия за корупционни практики от страна на съответния оценител", пише в одита.

Нещо повече - оказва се, че едни и същи хора подават проекти и след това си ги оценяват.

 "Липсата на въведени ограничения относно участието на външни експерти като оценители и едновременно като потенциални бенефициенти чрез кандидатстване с проект/и по дадена покана е довело до случаи на конфликт на интереси", което е нарушение на еврорегламентите, е една от констатациите. Друга гласи, че одиторите "нямат увереност за обективното оценяване на някои оценители заради съществуващият им икономически интерес относно от селекционния процес с оглед участието им в него като кандидати с проекти".

Въпреки установените затруднения относно спазване на сроковете за разглеждане на крайните отчети и наличието на свободни щатни бройки в отделите "Отчитане" и "Финансиране на проекти" от ръководството на Центъра не са предприети нужните действия за попълване на свободните места, заключават одиторите. Те откриват и нередности при възлагането на обществена поръчка за организиране на събития и съпътстващи дейности на Центъра, в която не са защитен интересите му, тъй като е позволено фаворизиране на конкретен участник в процедурата и избиране привидно на най-ниската оферта, която обаче е най-неизгодната.

С оглед информацията "за наличие на индикатори за корупция и конфликт на интереси, нередности и съмнения за длъжностни престъпления в служители в Центъра", както и за допуснатите нарушения при обществената поръчка, министърът е сезирал съответните органи за предприемане на действия по компетентност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase