Снимка: БГНЕС

След часове дебати Народното събрание прие на първо четене промяна в Закона за предучилищното образование, предложена от "Възраждане".

С нея се забранява популяризиране и подстрекаване по какъвто и да е начин пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната. С промяната се дава и определение какво означава нетрадиционна сексуална ориентация.

Законопроекта е подкрепен от 154 народни представители, 8 "против", а 9 са "въздържал се.

Още по темата
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и Йордан Цонев от ДПС защитиха законопроекта.

"Това е идеология, античовешка идеология, на която сега ние с този или няколко малки текста в закона ще сложим кръст. Ще я ликвидираме в зародиш", каза Костадинов.

Йордан Цонев допълни: "И Бог създаде човека по свой образ…мъж и жена ги създаде". И това няма нищо общо с толерантността към различните. Който има различна сексуална ориентация има цялата толерантност на обществото. Но децата са друго – те трябва да бъдат оставени да се развиват по божиите закони".

Срещу въвеждането на дефиницията възрази Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, заради противоречие, по думите му, с редица европейски документи и Конституцията на България. Приема се дефиниция, която не съществува в нито една държава член на Европейския съюз (ЕС), обясни той и поиска текстът да отпадне, което бе отхвърлено при гласуването в пленарната зала и дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация" остана в закона.

Няма нито едно постъпило отрицателно становище по тази част на законопроекта обясни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който е един от вносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase