Снимка: Bulgaria ON AIR

Имаме висок дял на вишисти, които работят на постоянен трудов договор. По този показател сме напред в класацията в ЕС. Бакалаври и магистри са удовлетворени от своето обучение. С малки изключения всички вишисти се реализират добре.

"Тези, които учат военно дело, медицина и IT 99% работят това, което са завършили. От завършилите в туризма неголям процент работят в него. В някои технически специалности завършилите ги не се развиват в тази посока. Липсва добра комуникация какви са възможностите за реализация и заплащане. Има диспропорция между това, което се учи, което се завършва и нуждите на бизнеса", коментира в "България сутрин" Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

Кога е добре да се преквалифицираме?

Според Първанов преквалификацията става все по-актуална и сер случва във всички възрасти. Според експерта тепърва ще има хора над 55+, които ще учат нещо ново.

“В западните университети честа практика е двойна специалност. Очаквам от милениумите да учат две специалности едновременно", каза Първанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има тотален недостиг на пазара на труда. Наблюдава се лек спад на възможностите за работа, както и лек ръст на безработицата, като се очаква тенденцията да спре есента и зимата.

Георги Първанов даде съвет на родителите да не се месят в избора на децата каква специалност да учат. Намалява все повече броят на студентите, които искат да учат в чужбина, съобщи представителят на Българската конфедерация по заетостта.

Оказва се, че най-перспективните специалности са в сферата на изкуствения интелект. Всякакви технически и медицински специалности са с гарантирана реализация. В селското стопанство има добра реализация, изтъкна Първанов.

"В Гърция приеха закон, който казва, че за непрекъсваеми производства работодателят може да предложи на служителите да работят 6 дни. За шестия ден заплащането е 40% нагоре, а ако се пада на празник - 115%", отбеляза още гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase