Снимка: БГНЕС
fallback

Все по-малко ученици се явяват на изпита по математика в 12-и клас, показва анализ от най-новия бюлетин на Института за пазарна икономика. Те вече са под 3% от всички зрелостници, въпреки ключовата важност на дисциплината за все повече работни позиции на пазара на труда, отбелязват анализаторите. За зрелостниците матурата по български език и литература е единствената задължителна. Втората е по желание и масово децата напоследък избират език.

Тази година на математика са се явили едва около 1400 хиляди ученици, или 2,9% от всички зрелостници - видим спад с около 18% спрямо миналата година, особено на фона на повишението в общия брой явили се на ДЗИ. Тези ученици са и силно териториално концентрирани – в едва 51 от 265-те общини на страната, но най-вече в големите градове със силни специализирани математически училища – 400 зрелостници в столицата, 156 във Варна, 76 в Пловдив.


На този фон оценките са относително високи – средно за страната Много добър (4,91), а на първите места се класират Гоце Делчев, Долни Дъбник и Бургас. Очаквано малките общини с по няколко явили се имат най-висок резултат (но и най-непостоянен), но пък добре се представят и големите градове – Бургас, Враца, София, Габрово.

Постепенното отпадане на математиката от зрелостния изпит има ясно обяснение – все по-малко ученици, особено извън елитните, специализирани училища се чувстват подготвени да се справят с изпита, отбелязват от института. Това, впрочем, личи от голямата разлика в постиженията между седми и дванадесети клас – в седми, където математиката е задължителна, резултатите са много по-ниски от тези по БЕЛ, а в дванадесети, където не е, са чувствително по-високи, информира "Сега".

Липсата на интерес към математиката обаче заплашва да се превърне в пречка пред изграждането не само на кадри, специализирани в „точните" науки, но и в доста по-широк кръг професии, налагащи достатъчно добро владеене на математически знания и умения, от които икономиката ще има все по-голяма нужда. Видимо повишаването и на интереса, и на качеството на образованието по математика в училище е крайно необходима и закъсняла мярка, до която властите все не стигат, коментират анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Онзи

преди 1 месец

Да това е защото учебниците по математика и за *** не стават. Подпалки. Бас ловя че ако утре ви приведа на български най-хубавите учебници по математика никой няма да иска да ги разпечата. Знаете ли защо? Всички учителки дето дават частни уроци ще си загубят допълнителните доходи. Това важи и за преподавателите в университета дето взимат 50 лв. За частен урок. Като вземеш от 10 човека по 50 лв, за 10 урока само да ги пуснеш да минат изпита...е това е математика.

30

Анонимен

преди 1 месец

Не знам точно какви са матурите,но знам,че по езици матурите са различни, на различни нива. Спокойно това може да се приложи и в цялостна матура по математика. Който учи в музикално училище или някакво с нетехническа,неикономическа насоченост - да е едно ниво, който учи в гимназия тип езикова, хуманитарна, биологичска- друго, който е с профил математика, информатика, физика, химия -друго. Недопустимо е да се учи английски от начална степен и в 12-ти клас да излизат с номер втори чужд език, Б1.1

29

Анонимен

преди 1 месец

Тук много от пошещите протестират, че в училище били учили висша математика. и въбще не разборат за какво става дума. Точно висшата математика, която НЕ е по-трудна от сериозните задачи на така наречената елементарна математика, се използва във всички области на техниката. Учат практичски полезното, а не трудно и по олимпиади престижно, но не и в техниченските разработки. И трябва да учат, поне да се запознаят отгоре-отгоре,за да не мислят, че всико е изи.

fallback