Снимка: Bulgaria ON AIR

По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език. Този извод може да бъде направен на база на данните, получени от кампанията за грамотност "Животът няма аУтокорект". Тя беше организира, за да помогне на абитуриентите в подготовката им за изпита. Данните показват, че 50% от включилите се не могат да се справят с пунктуационните правила в българския език.

"Анализът, който направихме, е на база на това какво са отговаряли хората в анкетите. Въпросите са близки до това, което се пада на реалния ДЗИ в сектор "Български език" - пунктуация, граматика, правопис. Установихме, че 50% от хората, които са участвали в анкетите, не знаят пунктуационните норми, 54% са средните верни отговори при правописа и 57% при граматичните задачи. По международните стандарти това е тройка. На всички равнища в нашето общество се носи отговорността. Това, което виждаме през езика, е отражение на ситуацията в обществото", коментира учителят по български език и литература Доротея Николова в предаването "България сутрин".

Създателят на платформата "Как се пише?" д-р Павлина Върбанова отбеляза, че в социалната мрежа Threads са предизвикали интерес и са успели да активират младите хора да се включат в анкетите.

"Имахме анкети, в които се включваха 3500 души, което е много високо число. Радваме се на този голям брой участници. Включват се предимно тогава, когато задачите са по-лесни. Трябва да тренираме и със сложни задачи", каза д-р Върбанова пред Bulgaria ON AIR.

Николова уточни, че пунктуацията е с най-слаб резултат.

"Тя показва дали разбираме логическата подредба на българското изречение. Това е алармиращ знак, трябва да започнем да правим нещо по същество. Всеки от нас трябва да постъпва отговорно към езика ни. Граматичните правила много трудно се следват", коментира учителката.

Върбанова сподели, че са дали задача, която включва думите "маниак" и "заимствам". Много хора са допуснали грешка, тъй като не знаят правописа им.

Върбанова и Николова отбелязаха, че правилата за бройни форми в българския език при съществителни от мъжки род също се бъркат. Обясниха, че е правилно за хора да употребяваме обикновената форма за мн. ч., но когато имаме предвид всичко друго, различно от човек, използваме бройната форма, която завършва на -а или на -я.

"Умението да мислиш и разбираш текст не се упражнява достатъчно. Трябва да помислим да направим по-голяма кампания. Започваме да губим човешкото в себе си, езиковата компетентност. Много е важно да се научим да проверяваме източник, който е достоверен", подчерта Николова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase