Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Матурите вече минаха и над 50 хиляди зрелостници ще трябва да решат дали да продължат образованието си или да се насочат към професионална реализация. Пред Bulgaria ON AIR проф. Сергей Игнатов коментира, че преди 30 години неща са били малко по различни.

“Имаше петилетни планове и там нещата бяха ясни. Сега много често плановете и желанията на държавата в лицето на министерството се разминават с желанията на зрелостниците, тъй като те живеят в друго време и невинаги ги интересува какво точно иска пазарът на труда в дадения момент. Държавата е силна със силни индивиди. Държавата осигурява своето задължение да предостави възможност за образование. От тук нататък се разминават изключително много", заяви бившият министър на образованието в студиото на "България сутрин".

Според Игнатов страната ни е едно от местата в Европа, в които IT секторът е развит на добро ниво. “Всеки, който иска да получи развитие в тази област, се замисля дали да замине. Ние не предлагаме такива върхове, които те биха постигнали отвъд Океана. Но в тази сфера България представя изключително добри условия. Ние сме едно от добрите места в Европа. Има области, които правят първи стъпки, не са развити, поради което хората предпочитат първо да получат образование в чужбина, в което няма лошо. Те ще се върнат, ще донесат тази култура. Опитът показва, че тези общества, които преди нас са преживели кризисни моменти, населението се завръща", допълни Игнатов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според бившния министър в страната ни има широк достъп до висше образование. Въобще, от 60-те години насам има масовизачция на образованието. “След Втората световна война настъпват много драматични промени. Тогавашната левица, западната, пробутва тази идея за масовото образование. Това нещо води до един хаос, който изисква пренареждане на програмата. Започва масово да се потребява образованието, все едно хората влизат в ресторант. Това нещо дойде при нас с колапса на комунизма. Само че съвпадна с глобализацията. Изведнъж университетите започнаха да се състезават помежду си и стана като на Олимпийски игри", коментира Игнатов.

Професорът е категоричен, че висшето образование не трябва да е безплатно. “Когато образованието е безплатно, това е едно евтино образование. Минимален процент от субсидията, която получава държавата, отива за наука. Всичко отива за заплати, за социалните разходи. Ако искаме не да бъдем отново велика държава, но поне да имаме достоен живот, не можем да искаме да сме евтини хора. Висшето образование е много скъпо нещо, а науката в световен мащаб става все по-скъпа", каза още бившият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 3 месеца

До 25. Точно така! А половината специалности в СУ например са или "защитени", т.е без такса, или с такса около 600 лева ГОДИШНО. Това Е безплатно. Какво повече искат?

50

НАУКА-ЦЕННА И СКЪПА

преди 3 месеца

ПРАВИЛНО ПРОФЕСОРЕ,ТРЯБВА ДА Е ПЛАТЕНО ЗА ДА МОЖЕ ВСЕКИ ИГНАТКО ДА ВЗИМА ПО МИЛИОН ЕВРО ЗАПЛАТА!!!...

49

Хбеи

преди 3 месеца

Да направят направо бак(а)лаврите 10 години, че доцентченцата и професорчетата да папкат повече

fallback