Снимка: БГНЕС

Ректорът на НМА “Панчо Владигеров” проф. Сава Димитров сподели, че системата на висшето образование е до такава степен политически зависима, че не може да функционира самостоятелно. Желанието на Съвета на Ректорите е системата да бъде независима от смените на политици и смяна на политики.

Проф. Димитров допълни, че "този протест не е само за заплатите, този протест е за системното недофинансиране на основни дейности в университетите. Социалният протест е само елемент". В интервю за БНР той даде пример с инструментариума и материалите за работа.„Химическите препарати, необходими за такива дисциплини, се налага да се купуват по международни проекти, тъй като университетът не може да ги осигури поради липса на финансиране. Проблемът със заплати да се разглежда като част от финансирането на един университет“, каза ректорът на Музикалната академия.

Той сравни положението на нашите университети с европейските и даде за пример Германия, където музикалните инструменти се подменят автоматично веднъж на седем години. В Швейцария държавата също ги финансира. У нас някои от инструментите в Музикалната академия са на 30-40 години.

Проф. Димитров не пропусна да благодари на синдикатите, които са доста активни и ги определи като “лост”, който оказва влияние върху управляващите. Ректорът допълни, че исканията са за мащабно развитие на системата. Това означава, че тя се реформира непрекъснато отвътре. Колкото повече се бърка в един приет план и бъде трансформиран, това дава една несигурност и нестабилност в системата, а тя е консервативна и дава резултати след няколко години“, коментира проф. Димитров.

Според него един от големите проблеми на системата за висше образование у нас е привличането на чуждестранни студенти, заради лошо рекламирана образователна системата. „Броят на децата, завършили висше образование, е драстично нисък и няма да можем да осигурим системата на работната ръка в България. Всъщност най-важният ресурс е това, което можем да вземем отвън, да привлечем чужди студенти, не просто да платят такси, а да бъдат привлечени да работят в страната. Затова трябва ясна и точна политика“, препоръча проф. Сава Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase