Снимка: архив, БГНЕС
fallback

лизо 25 000 гимназисти се очаква да положат днес втора задължителна матура по профилиращ предмет, а около 21 000 да се явят на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Най-много зрелостници - близо 13 000, са избрали да проверят знанията си по английски език. Значителен интерес има към географията и икономиката, и към биологията и здравното образование. Тази година 1383 ученици са избрали математиката. По над 1000 души има на изпитите по философия и по предприемачество.

С изпитите ще са ангажирани 7763 квестори.

Близо половината от пожелалите да се явят на изпит по професия ще защитават дипломен проект, а други ще развиват изпитна тема по теория на професията или ще решават тест по теория на професията.

Началото на матурата и на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация е в 8:30 ч.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Косача

преди 3 месеца

Но съм съгласен, че обикновено си има четири-пет предмета, по които всяко дете е длъжно да знае по нещичко, както се казва - български език, литература, математика, история, физика. Това са базисни предмети, в които всеки един човек, за да се изгради като пълноценна личност в обществото, трябва да притежава познания по тях. При някои повече, при други по-малко. А просто неглижирането им още от ранна детска възраст, като станат възрастни тези ученици, ясно ще се забелязва липсата на

15

Косача

преди 3 месеца

Оглупяването на нашата нация е на пълни обороти и смятам, че е напълно умишлено. Тези деца, които са използвали много термини и изрази в есетата от английския, не идват от големи познания по чуждия език, а от постоянно използване на социалните мрежи. А там се употребяват много жаргонни думички от английската реч. А и английският език е мнооого по-беден от българския. Общо взето учениците са скарани с четенето на каквито и да е книги, затъпявяйки малко по малко с перманентното висене в интернет.

14

Анонимен

преди 3 месеца

До Косача "А и за пръв път чувам, че, " Ами виж, ти може много неща да чуваш за пръв път, но това не значи, че не е вярно. Учителите по математика отдавна са недостатъчно, точно защото се набляга на други неща, като например английски. Как мислиш, нормално ли е в Софийския за специалностите учител по математика и по физика, да се влиза с матура по български? Математиката тепърва ли ще я учат? И после защо няма достатъчно добри учители по тези предмети? Така се получава затворен кръг.

fallback