Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Тази година в класацията на “Репортери без граници” страната ни се нарежда на 59 място. Изкачваме се с 12 позиции от общо 180 държави, като през 2003 година, когата страната ни все още не беше част от ЕС, бяхме на 34 място,

"През 2021 г. паднахме до 112-о място. За три години се издигаме по-нагоре. Методологията е променена, включва нови критерии - политическа среда, плурализъм, независимост на медиите, социокултурни фактори. Другата причина се крие в оптимизма от последното редовно правителство и в това, че България ще излезе от 12-годишния период на "овладяната държава". Не всичко е наред в медийната среда в България - има редица проблеми", заяви деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Веселина Вълканова в предаването "България сутрин".

Според нея най-големият проблем е регионалнта журналистика, която трябва да представя дневен ред, близък до хората. Когато регионалната журналистика е неработеща, не можем да очакваме пълноценна медийна среда и на национално ниво.

"Пробойните са много. Имаме проблем с обществените медии и с тяхната регулация. Промените в Закона за радиото и телевизията все още не са факт, проблемите са свързани с национален, икономически, политически натиск, с медийно-политически клиентелизъм", заяви проф. Вълканова пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Вълканова отбеляза още, че професията на журналиста е обгърната от "ореол на известността", свързана е и с много пътувания, които привличат младите. По думите ѝ основното, което прави студентите взискателни, е чувството, че те трябва да практикуват професия, която изисква ангажимент към публиката.

Деканът на ФЖМК допълни, че журналистическата професия не бива да се чувства застрашена заради изкуствени интелект. Така перспектива е силно преувеличена, добави проф. Вълканова.

Тя е на мнение, че по-техническите детерминирани професии може да се трансформират, но професионалните роли на журналистите ще останат, тъй като няма изкуствен интелект с етика. Етическата страна на професията остава и ни свързва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 месеца

Тази говори за етика,ама те тъй наречените журналистически пл**з**мо**й знаят ли изобщо що е това нещо,наречено етика?! Цензурата и политпропагандата плющят по всички медии с много малко изключения,журналистите са политкоректни до отвръщение и отблъскване на зрителите и слушателите! Тъжна и жалка картинка!!! Добре е,че има интернет,за да получаваме достоверна информация за света и България!!!

24

Абе, тая

преди 3 месеца

проф. Вълканова, осъзнава ли колко нелепо звучи на фона на това, което всеки вижда, че се случва. А именно, случва се точно обратното на изброените от нея суперлативи за професията "журналист". Както всичко останало, журналистиката също е пострадала от ламтежа за пари. Сега пак се говорят неща, които им е наредила "партията" - партията на глобалистите. Партията на глобалистите е наднационална, неформална организация, която дърпа конците на повечето общественици.

23

Журналистическа...

преди 3 месеца

какво?! :D Не ставайте смешни... оп, къснооо! :D

fallback