Снимка: Pete Linforth от Pixabay
fallback

Ученици от община Русе и тази година ще имат възможността да се включат в програмата Space Camp Turkiye. В град Измир от години има учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания. Space Camp Turkiye е създаден по модела на NASA Space Camp, който се намира в Алабама, САЩ.

От над 20 години насам много деца от Европа и Азия посещават космическия лагер. Основната му цел е да мотивира млади хора да градят кариера в областта на науката и технологиите. Продължителността му е една седмица и ще се проведе през летните месеци.

Съгласно споразумение за партньорство община Русе покрива разходите на най-добре представилия се ученик по време на кандидатстването, а другата стипендия е от партньора ѝ – Центъра за творческо обучение. След провеждането на конкурса национално независимо жури определи двамата русенски ученици, които ще се включат безплатно в програмата - Константин Исаев, ученик от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ" – Русе и Никола Добрев от ОУ „Любен Каравелов" – Русе.

Заедно с класираните тази година ученици, в Space Camp Turkiye ще се включат и учениците, които спечелиха миналата година, но заради земетресенията в Турция не успяха да се включат. Организаторите от Space Camp искаха да осигурят максимално безопасна среда за учениците по време на провеждането на лагерите и затова ги отложиха с една година. Русенските ученици, които спечелиха пълна стипендия през 2023 г., са Георги Бакърджиев и София Стоянова от АЕГ „Гео Милев" – Русе.

Съвсем скоро ще бъдат ясни и имената на учениците, които могат да заплатят своето участие в програмата на космическия лагер, тъй като са достигнали близък до максималния резултат и ще имат възможност заминат заедно с участниците стипендианти. След като бъдат уточнени техните имена, всички те ще се срещнат с кмета на община Русе Пенчо Милков, който ще ги приветства преди вълнуващото пътуване и ще им връчи знамето на Русе, с което да представят своя град.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Камазъ Сикиш

преди 3 седмици

В Анадола опитите продължават!

4

Анонимен

преди 3 седмици

Американците сериозно изостават в космическата сфера.

3

Рендето

преди 3 седмици

Що тъй, бе??? У Бг не останаха ли детски лагери по Черноморието, навремето имаше...??? Въпросъ ми е риторичен.

fallback