Снимка БГНЕС

В детските градини в София има 141 служители над 71 годишна възраст, около 1000 са над 62 години, едва 85 са под 30 години.

Това написа директорът на 119-то СУ и председател на Съюза на училищните директори Диян Стаматов във фейксбук профила си след националната среща на директорите на детски градини.

"Още по-тъжен е фактът, че има 150 незаети работни места за ежедневна грижа на децата на столицата!!!
За да бъде гарантиран непедагогическия персонал в яслите и детските градини на София е изключително необходимо да се предвидят 5 милиона лева, за по-добро заплащане на труда му. По 2,5 милиона във функция “ Здравеопазване” и “Образование” за 2024 година.

В София има 2000 медицински специалисти в общинските ясли и в медицинските кабинети в училищата. Средната възраст е малко над 63 години, като наред с това има траен недостиг на кадри в яслите за здравната грижа на децата. Възнаграждението на медицинските специалисти в тези места е малко над минималната работна заплата за страната, което допълнително прави професията изключително непривлекателна.

Добър вариант за разрешаване на проблема е възможност назначаването на медицинските специалисти да се извършва от директорите на яслите, градините и училищата, а не от Дирекция “Здравеопазване”или кметовете. Чрез делегирания бюджет възнагражденията им биха се увеличили по-чувствително и бързо.

В общинските детски градини помощник-възпитателите са непедагогически персонал, въпреки, че в голяма част от ангажиментите им са аналогични на учителите в детските градини. Възрастта на заетите непедагогически кадри е средно към 60 години, а заплащането изключително ниско - малко над 950 лева. Това се отнася за около 4000 лица, заети в общинските детски градини на столицата.

Столичната община трябва да планира средства от своя бюджет за 2024-a за непедагогическия персонал в София, в това число за медицинските специалисти.

Проблемът за работещите в градините и яслите става все по-голям, много по-значим от изграждането на нови постройки. Скоро ще имаме нови сгради без персонал, ако не бъдат планирани малко по-високи заплати за тази група персонал, както и ако не бъде разработена дългосрочна програма в София за обезпечаване на образователните институции с кадри", пише той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase