Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Издирването на 17-годишната Ивана Георгиева от Дупница продължава. Тя е в неизвестност от четвъртък. Директорът на училището обяви, че от около месец Ивана проявявала нетипично поведение, напускала часовете и влизала в стаите на други колеги.

"Ако приемем, че е бягство и не ѝ се е случило нищо лошо, това е типично поведение на бягство. Бягство от реалността, от неспособността да се справи с предизвикателствата. Ако това е здрав човек, който е навлязъл в пубертетските години, това не е нетипично. Много от тийнейджърите имат потребност да избягат", коментира психотерапевтът Ники Марков в студиото на "България сутрин".

По думите му бягството, макар и неадаптивен механизъм, е начин, по който хората се справят с проблемите: "Колкото по-малък набор има за справяне - социални умения, комуникационни умения, подкрепа, толкова по-вероятен става сценарият за бягство".
Oще по темата
Смяната на профилната снимка на Ивана в социалната мрежа вероятно е знак, че тя е добре, смята Марков.

"Можем да погледнем позитивно. При подобни случаи, с млад човек, най-вероятно би се обърнал към някой познат, при който да отиде. Странстването в самота не е лесна задача. Фактът, че якето е останало, говори, че възможните сценарии са два - или е срещнала подкрепа, или нещо се е случило. Моментът със смяната на профилните снимки ни говори, че ако тя има достъп до профилите си и от нея се случва това, но тя не възобновява контакта, означава, че бунтът е на по-сериозно ниво. Означава, че тя не желае да се върне", анализира гостът.

Пред Bulgaria ON AIR психотерапевтът посочи и друг възможен сценарий, според който Ивана да се опита да демонстрира поведение.

Според Марков възрастта на Ивана предполага промяна в поведението ѝ, тъй като това се случва при повечето тийнейджъри, а родителството е една от най-сложните задачи.

"Добре е да се говори за отговорност, а не за вина. Правилният разговор е не къде са се провалили, а какво могат да направят родителите. Българските семейства не получават подкрепа за това как се става родител. Много често на различието се гледа като проблем. Ако детето е диагностицирано, това дава различен прочит. Тогава отговорността се разпределя между терапевта и родителството. Всеки се сблъсква с жестокостта на децата. То е част от израстването на всеки", каза психотерапевтът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Футбол, 2024

преди 2 месеца

Дори и три да са срещу нас с г-н Русинов, едва ли ще имат шансове. Защото, ако ни победят, той няма да им плати заплати. Но пък, ако играем честно, ще си намерим и трети. Така си е по-истинско. 3-*** на три. Загубилите черпят. Така е във футбола. В политиката са иначе нещата. Там само се карат и дори се бият. За смях стават на хората. Хайде СИБИЛЕ. ВАЛЕРКАТА СИ Е ПРОСТО ВАЛЬО. ПРИЯТЕЛ.

72

Играджии

преди 2 месеца

С г-н Русинов сме я играли играта. Той да им подари една футболнаторка, за да си играят сексапилните му служителки, когато нямат клиенти. Ако пък има, ни ес него ще им я вземем. Ами, тя е само една. Двама срещу три ще им я играем. Ако пък, съвсем случайно ни победят, ще им ги изибграем и покажем ръчениците.

71

Милиардер

преди 2 месеца

Колкото и коментари да ми трият мисирките, модераторките и гербаджийките от Днес, просот нямат парите, с който да ми излязат. Просто така съм научен, че корупцията има две страни. Една, която дава, и друга, която взема. Така са нещата с тези , които ги убиват, като Нотариуса им, коит изобщо не е никакъв Нотяриус. Аз пък, изобшо не давам. Чист съм като момина сълза. Колкото и да им се иска за изкарат по-черен от дявола. В писането, смятането и мисленето са ми силите. Дори с две висши образования.

fallback