Снимка: БГНЕС

Според Българската стопанска камара (БСК) преди да бъде извършена сериозна реформа на сектора на висшето образование в България, която да доведе до промяна на качеството на обучение, не следва да се променя настоящият модел на финансиране на висшите училища. Това се казва в становище на Камарата по относно предложението за премахване на таксите за обучение в държавните висши училища. Становището е публикувано на интернет страницата на БСК и е адресирано до министъра на образованието и науката Галин Цоков.

Според БСК промяната на модела на споделено финансиране на обучението на студентите води до прекратяване на досегашната мотивационна политика за кандидат-студентите да кандидатстват в приоритетни професионални направления и защитени специалности, за които не се заплащат такси за обучение и които са важни за бизнеса и работодателите. Сред тях са: машинно инженерство, металургия, горско стопанство, отделни специалности в транспорта, хидростроителство, материали и материалознание, химически и физически науки и т.н. В тези направления има по-малък интерес от страна на кандидат-студентите, защото са трудни за изучаване и изискват по-големи усилия от тяхна страна, а в същото време такива специалисти са необходими за цели сектори на икономиката, посочват от Камарата.

Според БСК, ако бъде приет принципът за пълно и общо премахване на таксите за всички професионални направления и специалности в държавните висши училища, основният поток от кандидат-студенти отново ще се насочи към масовите специалности (икономика, администрация и управление, право) и така ще се обезсмисли Наредба за условията и реда за заплащането на разходите за обучението на студенти със сключен договор с работодател. Чрез нея бизнесът има гъвкавост да финансира приоритетно нуждите си за специалисти, които отделните работодатели или икономически сектори преценяват, че не достигат, напомнят от работодателската организация.

Освобождаването от такси за всички студенти на общо основание (без подоходен критерий) няма как да се възприеме като социална мярка, смятат от БСК. От организацията предлагат да се увеличи броят на студенти и докторанти, които получават финансова помощ от държавата чрез механизма на стипендиите. Може да бъде сериозно увеличен и размерът на стипендиите за студенти от социално слаби семейства. БСК обаче смята, че увеличеното бюджетно финансиране със стипендии следва да бъде обвързано с договор да работят поне 5 години в българската икономика след завършването си. Според Камарата при поемането на таксите и създаването на общо и равно безплатно висше образование за всички, това не може да стане и немалка част от тези студенти не остават да работят в българската икономика, въпреки че обучението им е финансирано от българските данъкоплатци.

Според БСК би било целесъобразно социално слабите студенти и докторанти да бъдат подпомагани за режийните им разходи по време на обучението им, които съставляват по-съществена част от техните общи разходи. Увеличаването на размера на стипендиите за студенти и докторанти ще допринесе за получаването на високи резултати по време на учебния процес и повишаване на качеството на обучение, смята от Камарата.
Според БСК по-правилно е държавата да обмисли как да направи по-атрактивен и популярен модела на студентско кредитиране, който действа над 10 години, така че той да стане масов.

В предложения вариант на отпадане на таксите, без да се направи преди това реформа, свързана с качеството на преподаването, ще се стигне до девалвиране на дипломите за висше образование, посочват от БСК.
Освобождаването от такси ще повлияе върху цялостната пазарна ситуация на търсене на висше образование у нас, което ще рефлектира върху работата на частните висши училища, изтъкват от БСК и прилагат становище по темата на члена на Камарата – Международното висше бизнес училище.

"Пълното отпадането на таксите за т.нар. "докторантура" е категорично нежелателно. Това ще доведе до девалвация на всички научни титли и надпревара на университетите да направят докторант всеки магистър, за да запълват бройки", посочва в становището си БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase