Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Изследване на КНСБ показва, че насилието над учители се е увеличило с 25 %. Те са подложени на физическа, психическа и онлайн агресия.

„Няма учител, който в една или друга степен да не е бил обект най-малкото на онлайн тормоз, насилие. Училището е институцията, в която децата се възпитават на отношение към институциите”, обясни Асен Александров, председател на Съюза на директорите в средното образование.

Ако родителите показват неуважение към институциите, то и децата ще се отнасят по същия начин.

„Насилието е прието като новата нормалност, един учител да може да изтърпява върху себе си както физическата, така психическа, така и дигиталната агресия през социалните мрежи. И това е нещо, което много силно поставя в турбулентността системата ”, коментира Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование”, КТ „Подкрепа” пред Nova News.

Асен Александров твърди, че от години родител на негов ученик го тормози, като облепя пространството около училището с листове с обиди по негов адрес.

„Наричаме убиец на деца, изверг и т.н Изпрати всички тези обидни думи до всички институции, които ме провериха десетки пъти . Оказа се, че не мога да го съдя този човек като институция. Съдих го като личност. След две години писаници до прокуратурата получих отговор, че няма опасност за живота ми. Той запали и свещи пред училището все едно съм умрял” , разказа Асен Александров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Станислав Тодоров

преди 2 месеца

Заплатата на един учител е 1400лв нето от 1800лв.1% е прослуженото време ако е 20години е 280лв.Почти няма учител който да иска да бъде класен ,но се налага ,а за тези пари класно ръководство работата и нервите са толкова много....Около 700лв са парите за дрехи,които не всяко училище има възможност да дава.Пари за екскурзии има само ако си ги извадиш от джоба.Както каза един министър една касиерска лидълска заплата....Написаното по-долу няма нищо общо с реалносттта..

21

Атанас Димов

преди 2 месеца

Нека изчислим общата заплата на педагогически специалист с 20-годишен опит:3500 лева (основна заплата) + 700 лева (прослужено време) + 50 лева (класно ръководство) + 300 лева (лекторски часове) + 1200 лева (пари за облекло) + 400 лева (бонусна система) + 500 лева (пари от екскурзии, приблизително) = общо 7650 лева.

20

дедо Ташунко

преди 2 месеца

Аз мисля, че е скочило с 23,69 %. Така съобщиха хамериканците.

fallback