Снимка БГНЕС

Премиерът Николай Денков защити идеята за сливането на висши учебни заведения като средство за подобряване на качеството на образованието, научната дейност и сътрудничеството с бизнеса, съобщи БНР. Идеята беше лансирана от него в качеството му на просветен министър през лятото на 2022 г. в края на мандата на правителството на Кирил Петков.

По време на дискусия в "София тех парк" за развитието на иновационната екосистема в България, организирана от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и Посолството на Финландия, премиерът посочи: "Когато Софийският университет "Свети Климент Охридски" е създаден преди повече от 100 години, той е изграден като университет, който обхваща всички различни области на науката. След Втората световна война тази идея влезе в сблъсък със съветската система за висшето образование.

В съветската система Софийският университет трябваше да бъде само педагогически университет. По това време Медицинският университет, Техническият университет, Фармацевтичният университет и всички различни елементи на тази универсална идея за висше образование са били отделени от Софийския университет. Това помогна доста в първите години на социализма - да се развият тези специализирани умения и част от развитието на икономиката по това време се основаваше именно на този модел, но след това този модел започна да показва своите недостатъци. „

Имаше много доклади през последните 15 години, които оценяват висшето образование и които показват, че ако продължаваме с тази фрагментирана система на висшето образование, пропускаме възможности".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase