Снимка БГНЕС, архив

План-приемът след 7 клас за следващата учебна 2024/25 г. разбуни духовете и в Добрич.

Учители и родители днес са излезли на мълчалив протест срещу планираното орязване на паралелки в няколко училища в областта, съобщи БНР. Преди месец подобни неразбории имаше и около паралелките по изкуства в столицата, които впоследствие се оказа, че няма да бъдат намалявани.

За казуса разказаха пред БНТ директори на засегнатите училища. Началниците на училищата "Петко Р. Славейков", "Димитър Талев" и "Любен Каравелов" са привикани в РУО, където им е връчено предложение за план-приема през следващата учебна година. Те с изненада установяват, че паралелките по софтуерни и хардуерни науки, както и по английски език, не фигурират в обучението в гимназиален курс.

"Питам аз как се прави предложение за план-прием, без да се направи анкета със седмокласниците, с техните семейства, които искат да продължат образованието си?", коментира Весела Панчева, директор на СУ "Димитър Талев", Добрич. По думите й всички работодатели казват, че видят ли кандидат от "Талев", го вземат, защото знаят, че тези кадри са не само образовани, но и възпитани и отговорни.

"Това отрязване на трите паралелки на едни от най-добрите училища в града ще доведе до отлив от образованието в гр. Добрич. Държавният ни план-прием е осъществим 100% още на първо и на второ класиране. Аналогично е и с останалите 2 училища, т.е. ние нямаме проблем с приема", обясни и Светла Иванова, директор на СУ "Любен Каравелов", Добрич. Според нея проблемът е като "една лавина, която ще доведе до много страшни последици за целия град, не само за образованието на града".

Родители също не са съгласни със спуснатия план-прием. "Много от родителите са на мнение, че децата по-скоро ще пътуват до Варна, отколкото да влязат в училища, в които не искат. Хубост насила не става! Тази година ще пътуват, догодина ще пътуват, третата година ще се установят във Варна. Добрич остава без млади хора, не мисля, че е нормално!", коментира Невена Димитрова, майка на седмокласничка.

Над 2000 души са се подписали вече в петицията на училище "Л. Каравелов", организирана от училищния съвет с искане за запазване на гимназиалния курс. "Силно разочаровани сме от решението на РУО - град Добрич, защото смятаме, че именно тук учениците могат да развиват своите таланти и знания. Преподавателите ни са страхотни и могат да ни дадат много от себе си, което ще ни е в полза да се реализираме в бъдеще", коментира Мелис Сали, председател на училищния съвет на СУ "Любен Каравелов".

Междувременно в интернет вече тече и онлайн петиция "Децата на Добрич имат право на избор", а трите училища са внесли протестна подписка и до областния управител на Добрич Йорданка Костадинова. Тя се е ангажирала да проведе разговори с министерството, както и да бъде направено анонимно анкетно проучване, преди да бъде взето окончателно решение за държавния план-прием в област Добрич.

Според началника на РУО- Добрич Светлана Василева основната причина за намаляването на паралелките е намаляването на броя на децата в община Добрич и разпределението според изискванията на МОН между професионални и профилирани паралелки. Тя обясни, че общините са получили писма за оптимизиране на училищната си мрежа още в края на ноември заради очаквания по-малък брой на учениците. Липсата на реакция от тяхна страна е провокирала в проекта да се посегне на най- желаните паралелки. "Кметовете, общинските съветници, трябва да изиграят своята роля и да я проведат тая дискусия! И понеже години наред те не я правят, с моето предложение една от идеите ми е точно тази - да провокирам тази дискусия", коментира тя.

По инициатива на новия председател на Общинския съвет в Добрич в сряда ще се състои среща между директори на училища, експерти по образованието и синдикати за решаване на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase