Снимка БГНЕС

Учители синдикалисти са против предложението на Просветното министерство учениците да могат да отсъстват от училище по семейни причини до 15 дни в рамките на една учебна година.

В момента родителите могат да извиняват отсъствията на децата си с бележка до класния ръководител, но само за 3 учебни дни и още 7 дни със специалното разрешение на директора.

От Синдиката на българските учители към КНСБ изразяват несъгласие относно новите предложения на МОН.

Целта на новото предложение е да се облекчат семействата и да се намали административната тежест на директора на учебното заведение. Така всеки родител самостоятелно ще може да извинява отсъствията на своето дете от училище - в случай на неотложни пътувания или при лека настинка.

"Това е грешно решение, защото ако искаме да говорим за качество на учебния процес и за постигане на резултати трябва да направим така че децата да бъдат повече време в училище. Много пъти се е случвало ученик сам да напише извинителната си бележка без знанието на неговите родители", заяви пред БНТ Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ-Бургас.

Очаква се промените да влязат в сила още през тази учебна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase